Hoe te sparen voor je pensioen als je inkomen niet constant is

Het is veel gemakkelijker om je budget, spaargeld en pensioen te plannen als je inkomen consistent is. Als je op provisie betaald wordt of je eigen bedrijf hebt, kan het aanzienlijk uitdagender zijn om regelmatig voor je pensioen te sparen. Strategieën die voor de meesten werken, zijn misschien niet van toepassing als je voor jezelf werkt.

Strategieën om je pensioenspaargeld op te bouwen

Probeer deze strategieën om je pensioenspaargeld op te bouwen, ook als je inkomen van dag tot dag verandert:

1. Begin langzaam als je wilt, maar begin. Veel ondernemers denken ten onrechte dat het tijdverspilling is om kleine bedragen te sparen. Ook al kun je elke maand maar $10 sparen, het is een begin. Probeer dat bedrag elke maand aan te vullen.

  • Er een gewoonte van maken om geld te sparen is de belangrijkste eerste stap.

2. Maak je eigen versie van directe storting. Eén van de voordelen van werken voor een groot bedrijf is directe storting, omdat het gemakkelijk is een deel van je loon naar een spaar- of beleggingsrekening te sturen voor je het geld ooit ziet. Als bedrijfseigenaar kun je een soortgelijk systeem opzetten.

  • Stel je betaalrekening in om met regelmatige tussenpozen automatisch een bepaald bedrag naar een spaarrekening over te maken.
  • Veel mensen laten het geld op hun betaalrekening staan terwijl ze proberen mentaal te boekhouden en zeggen tegen zichzelf: "Deze $150 is voor sparen." Dit werkt zelden. Bedenk dat je een betaling kunt annuleren als je het een maand niet kunt opbrengen.

3. Bespaar meer wanneer je kunt. Sommige bedrijven zijn seizoensgebonden en veel zijn bijzonder wisselvallig. Als de zaken een tijdje rustig zijn geweest en dan weer aantrekken, is het natuurlijk om van je pas verworven overvloed te willen genieten. Voorkom dat je in deze val loopt. Er kunnen nog meer moeilijke tijden aankomen. Als het goed gaat, spaar dan zoveel mogelijk van dat extra inkomen.

4. Elimineer onnodige uitgaven. Dit is een goede regel voor iedereen. Zelfs als je $1 miljoen per jaar verdient, is het dwaas geld te verspillen aan onnodige artikelen en diensten. Voor de meeste ondernemers is het verstandig te overwegen om alles wat je niet echt nodig hebt te schrappen.

  • Als je pensioen eenmaal gefinancierd is, kun je uit je dak gaan en van je rijkdom genieten.

Een pensioenfonds opbouwen klinkt geweldig, maar zonder een goed budget zul je merken dat er meestal niets te sparen valt. 

Een budget maken met een wisselvallig inkomen

1. Kijk naar het verleden. Kijk terug op je rekeningen en uitgaven van het afgelopen jaar. Houd nu rekening met je maandelijkse inkomen. Het is alleen maar zinvol om te proberen een budget op te bouwen met je laagste maand van inkomen als uitgangspunt. Immers, als je je laagste maand van inkomen kunt overleven, zullen de rest van de maanden gemakkelijk zijn!

  • Je kunt ook het gemiddelde nemen van je maandelijkse inkomsten van het afgelopen jaar. Er kan echter een hindernis ontstaan als je inkomen verschillende maanden achter elkaar lager is dan verwacht. Een voldoende veiligheidsbuffer ontbreekt bij deze methode.

2. Creëer een noodrekening. De beste manier om voorbereid te zijn op maanden met een laag inkomen of een onvoorziene uitgave is een noodspaarrekening aanleggen. Als je eenmaal in de val loopt om de elektriciteitsrekening te ontwijken om boodschappen te kunnen betalen, is het een uitdaging om je eruit te graven.


Begin onmiddellijk aan je budgetterings- en spaarplan. Als je zelfstandige bent, is er zelden tijd te verliezen. Als je krap bij kas zit, kunnen dit uitdagende activiteiten zijn. Maar als je de juiste basis legt, vergroot je de kans op een overvloedig pensioen enorm.

Succesvol beleggen voor je pensioen met de Trading Navigator Methode

Wil jij extra spaargeld voor je pensioen opbouwen? Meer dan wat jouw pensioenplan straks oplevert?

Meld je dan eens aan voor de gratis training van drs. Harm van Wijk. Hij heeft de Trading Navigator Methode ontwikkelt waarmee iedereen succesvol kan beleggen op de beurs.

Deze methode leent zich ook uitermate goed voor het opbouwen van een pensioenspaarpot.

  • Geen diepgaande kennis van de beurs nodig
  • Eenvoudige software waar iedereen mee overweg kan
  • Beheer je portefeuille in 5-10 minuten per week
  • Ook te gebruiken voor kleine portefeuilles

In de gratis training legt Harm je graag alle ins en outs van zijn bewezen succesvolle methode uit. Je hebt er dus alleen maar bij te winnen om ook een keer aan te melden!

Reserveer hier jouw plekje voor een van de volgende sessies van de gratis training.

Crypto Master Class

Aandelenposities in de rode cijfers? Wat te doen!

Virtueel Beleggen
2 years ago

5 Slimme manieren om in groene energie te investeren

Virtueel Beleggen
2 years ago

Daytrading en EV-aandelen, potentieel rendement en risico's

Virtueel Beleggen
2 years ago

Geld sparen zorgt niet langer voor een vermogensgroei, in tegendeel

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen in de S&P 500? Dit is waarom je er niet omheen kan!

Virtueel Beleggen
2 years ago