Hoe beleggen als Warren Buffett

Warren Buffett is eeuwig een van de rijkste mensen ter wereld en wordt bijna universeel beschouwd als de grootste aandelenselecteur die de wereld ooit gekend heeft.

Hoewel je misschien nooit $ 50 miljard waard zult zijn, kun je zeker het een en ander van "Het Orakel" leren en je rijkdom op lange termijn sterk vergroten.

Hoewel Mr. Buffet zijn proces voor het evalueren en kiezen van aandelen nooit officieel heeft opgeschreven, valt er toch veel te leren uit zijn brieven aan zijn aandeelhouders.

Verlies geen geld

 1. Regel #1: Verlies geen geld. Warren's basisfilosofie is om een aandeel te kopen voor minder dan het waard is en dan de rest van de wereld het uiteindelijk ook te laten uitzoeken. Dit wordt in de volksmond waardebeleggen genoemd en is vanaf het begin de hoeksteen van zijn filosofie geweest.

  • In feite zijn de rest van de regels eigenlijk regels om deze bedrijven te vinden.

Beleg in winstgevende bedrijven

2. Het bedrijf moet een sterke winstgevendheid hebben. Buffet geeft de voorkeur aan bedrijven die al winstgevend zijn boven bedrijven die waarschijnlijk ooit winstgevend zullen worden. Er zijn verschillende maatstaven die hij gebruikt om dit te bepalen. Enkele daarvan zijn Return on Equity (ROE), Return on Invested Capital (ROIC), en de winstmarges.

  • ROE - Hoewel niemand het zeker weet, is de algemene consensus dat hij een ROE van 15% of meer wil zien.
  • Winstmarges - In dit geval hebben we het over het delen van netto-inkomen door netto-omzet. Vanzelfsprekend geldt: hoe hoger hoe beter.

Beleg in bedrijven met weinig schulden

3. De onderneming moet weinig schulden hebben. Te veel schulden is slecht voor iedereen, ook voor bedrijven. Voor het geval je dacht dat we hierboven ROIC oversloegen, komen we er nu op terug. Soms zal een bedrijf een hoog ROE lijken te hebben, maar het getal is in werkelijkheid kunstmatig opgeblazen. Dit kan gebeuren als het bedrijf schulden gebruikt om zijn rekeningen te betalen. Dit is waar ROIC in het spel komt.

  • ROIC verwijdert schulden uit de berekening door ze weer bij het eigen vermogen van de aandeelhouders op te tellen voordat de ROE berekening voltooid wordt. Je kunt eenvoudigweg de totale schulden van de onderneming delen door het eigen vermogen. Hoe hoger de verhouding is, hoe meer een bedrijf schulden gebruikt om het bedrijf te laten groeien. Wees voorzichtig.
  • Bedrijven met veel schulden kunnen schade oplopen als ofwel de rente stijgt, ofwel krediet moeilijker te verkrijgen wordt.

Beleg in bedrijven met een bekwaam management

4. Het bedrijf moet bekwaam management hebben. Buffett heeft altijd veel nadruk gelegd op het managementteam van een bedrijf. Hij geeft de voorkeur aan intelligent, nederig management dat niet gewoon de massa volgt. Hij heeft verklaard dat zijn bedrijf gewoon kapitaal toewijst; het geeft geen management.

  • Hij heeft zich traditioneel afzijdig gehouden van het beïnvloeden van het management van een bedrijf, maar hij staat erop dat goed management aanwezig is. Zorg ervoor dat de bedrijven waarin je investeert geleid worden door een bekwaam management team.

Beleg in bedrijven die je begrijpt

5. Begrip. Buffet weigert te investeren in een bedrijf dat hij niet begrijpt. Je zult merken dat de bedrijven waarin hij investeert betrekkelijk eenvoudig zijn. Hij mijdt grotendeels de technologiebedrijven, want zoals hij verklaard heeft, begrijpt hij dat soort zaken niet echt. Investeer alleen in wat je in staat bent te begrijpen.

Wees geduldig als je gaat beleggen

6. Wees geduldig. Het lijkt wel of Buffett sommige aandelen al van voor het begin der tijden in bezit heeft. Hij heeft veel aandelen 5 jaar of langer vastgehouden voordat het aandeel ooit ook maar 1% steeg. Waardevol beleggen kost tijd; je zult geduld moeten hebben om het rendement te zien. Wees niet gehaast.

Hoewel we niet allemaal Warren Buffett kunnen zijn, kunnen we zeker zijn basisprincipes volgen en onze eigen beleggingsresultaten verbeteren. Richt je op te laag geprijsde bedrijven met een geschiedenis van winstgevendheid, weinig schulden, en een bekwaam managementteam. En vergeet niet geduldig te zijn!

Als je deze dingen consequent kunt doen, zul je verbaasd zijn over de hoeveelheid rijkdom die je kunt verwerven!

Ga beleggen als Warren Buffet met behulp van de Trading Navigator

Ga net zoals Warren Buffet succesvol beleggen met behulp van een bewezen methode als de Trading Navigator.

De Trading Navigator analyseert voor jou de markttrend en geeft vervolgens duidelijke aankoop- en verkoopsignalen. Zo neem je positie bij een stijgende trend, maar sta je netjes aan de kant als de koers in een dalende trend zit.

Met deze methode kun je:

  • Succesvol beleggen met eenvoudige software
  • Succesvol beleggen in 5-10 minuten per week
  • Succesvol beleggen al vanaf 250 euro

Benieuwd naar deze methode? Meld je dan een keer aan voor de gratis training waarin alle ins en outs over deze methode uit de doeken gedaan worden.

Meld je hier aan voor een van de volgende online trainingen.

Crypto Master Class

Hoe aandelen selecteren?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen in de Europese vs Amerikaanse markt en hoe zit het met farma?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe te sparen voor je pensioen als je inkomen niet constant is

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen in de S&P 500? Dit is waarom je er niet omheen kan!

Virtueel Beleggen
2 years ago

Geld sparen voor je kind, hoe interessant is het nog?

Virtueel Beleggen
2 years ago