Waarom Indexfondsen het vaak beter doen dan Hedge Funds

De droom van veel beleggers is genoeg vermogen op te bouwen om in hedge fondsen te kunnen beleggen. Maar hedge fondsen presteren vaak slechter dan index fondsen. Deze mystieke fondsen zijn in staat in zowat alles te beleggen, ook in complexe derivaten. Het hebben van zo'n grote flexibiliteit en verfijning zou voor uitstekende resultaten moeten zorgen, maar dat is niet altijd het geval.

Er zijn veel redenen om het bij indexfondsen te houden

1. Hedge fondsen hebben zeer hoge vergoedingen. De enigen die consequent geld verdienen aan een hedge fund zijn de fondsbeheerders. De standaard vergoedingenstructuur is 2% plus 20% van de winst. Als het fonds geld verliest, worden de managers toch betaald. Ze nemen ook een flinke hap van eventuele winsten.

 • Als je je ooit afgevraagd hebt waarom beheerders van hedgefondsen vaak miljardairs zijn, dan weet je het nu.
 • Deze vergoedingen zijn heel moeilijk te overwinnen. Een vergoeding van 2% betekent dat je al 2% achterloopt. 20% van je winst verliezen geeft een extra last.
 • Bedenk dat veel index fondsen provisies hebben van minder dan 0,2%, en dat ze met hun handen van je winst afblijven.


2. Hedge fondsen zijn te groot geworden. Hoewel indexfondsen ongelooflijk groot zijn, is dit geen probleem. Veel hedge fondsen zijn te groot geworden om lucratieve financiële kansen ten volle te benutten. Wanneer zich een geweldige kans voordoet, kan het hedge fund niet genoeg geld in die kans steken om het beste rendement te behalen.

 • Hedge fondsen moeten een belangrijk deel van het fonds investeren in investeringen van mindere kwaliteit. De omvang van een fonds kan een hele uitdaging zijn. Warren Buffett heeft vaak gezegd dat hij op een miljoen dollar 100% per jaar zou kunnen verdienen. Enkele miljarden dollars beleggen is zeer beperkend.


3. De markt is zeer efficiënt. Dit betekent eenvoudigweg dat alle informatie die voor beleggers beschikbaar is al in de prijs van aandelen is verwerkt. In theorie is het niet mogelijk de markt te verslaan.

 • Natuurlijk is de markt niet 100% efficiënt, want er zijn beleggers die het regelmatig beter doen dan de markt. Maar de markt consequent verslaan is een hele uitdaging. Plus, om die extra 2% provisie goed te maken, moeten hedge fondsen de markt met meer dan 2% verslaan. Dat houdt nog niet eens rekening met de 20% winstschraap.
 • Hedge fondsen moeten de markt met een aanzienlijk bedrag verslaan om een belegger een concurrerend rendement te bieden.

4. Wanneer hedge funds geld verliezen, kunnen ze veel verliezen. Hedge fondsen nemen een hoog risico op zich. Hedgefondsbeheerders houden van risico. Ze zijn al verzekerd van 2%. Elke winst verhoogt hun inkomen enorm. Het hoge risico is ook nodig om de vergoedingenstructuur te overwinnen en beleggers hoge rendementen te bieden.

 • De verhouding tussen risico en rendement is vrij hoog.
 • Hedge fondsen hebben veel blootstelling met marge rekeningen en short selling.


5. Lage liquiditeit maakt het voor de belegger moeilijk om snel uit te stappen. Als de toekomst er niet rooskleurig uitziet, kan het tijd kosten om je belegging uit het fonds te halen. Je ziet je belegging misschien dagelijks slinken voor je kunt uitcashen.


6. Indexfondsen hebben te veel voordelen. Indexfondsen zijn in staat vergelijkbare marktrendementen te bieden met weinig van het risico dat je in hedgefondsen vindt. Het vermogen om marktconforme rendementen te garanderen met lage vergoedingen kan door hedgefondsen niet consequent geëvenaard worden.


Indexfondsen hebben veel voordelen boven hedgefondsen. Je hoeft geen miljoen dollar aan nettovermogen te hebben om in een indexfonds te beleggen. Hedge fondsen zijn niet in staat de markt consequent te verslaan en de benauwende vergoedingenstructuur te overwinnen. Alles wel beschouwd is het nederige indexfonds een uitstekende investering voor de meeste beleggers.

Voorkom dat jij geld gaat verliezen op de beurs

Lees het boek "In 10 Stappen Succesvol Beleggen" van drs. Harm van Wijk. Hij legt hierin haarfijn uit hoe iedereen succesvol kan beleggen. En dat:

 1. Met eenvoudige software;
 2. In 5-10 minuten per week;
 3. Al vanaf 250 euro per week.

Je kunt het boek nu tijdelijk gratis bestellen (je betaalt alleen de verzendkosten): klik hier om jouw exemplaar van het boek meteen aan te vragen.

Daarnaast kun je ook aanmelden voor de gratis training op donderdagavond.

Klik hier om je plek in de training te reserveren.

Crypto Master Class

Beleggen in vakantievastgoed, waar zeker aandacht aan schenken?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe kun je aandelen selecteren? De belangrijkste kenmerken!

Virtueel Beleggen
3 years ago

Alles over: Beleggen in goud

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe start je met beleggen?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Aandelenposities in de rode cijfers? Wat te doen!

Virtueel Beleggen
2 years ago