6 Belangrijke verschillen tussen indexfondsen en ETF's

De meeste beleggers zijn bekend met de term "ETF" maar hebben een beperkt begrip van wat een exchange-traded fund is. Er zijn veel overeenkomsten tussen ETF's en indexfondsen. De verschillen zijn subtiel, maar belangrijk.

Kenmerken van ETF's

 1. Er zijn geen commissies. Een paar ETF's hebben een kleine transactiekost, maar die is meestal minder dan $10. Als je een ton geld te beleggen hebt, of als je vaak heralloceert, zal een ETF goedkoper zijn om te kopen en te verkopen. Als je je aandelen in indexfondsen lange tijd vasthoudt, bieden ETF's in dit opzicht weinig voordeel.
 2. ETF's hebben lagere uitgaven. Het gemiddelde indexfonds heeft een kostenratio van ongeveer 0,25%. De kostenratio van de gemiddelde ETF is ruwweg 0,05%. Het is 5 keer duurder om een indexfonds te bezitten, maar het is nog steeds maar 0.2% verschil.
 3. Er zijn een vergelijkbaar aantal indexfondsen en ETF's, maar ETF's volgen een groter aantal indices. Veel ETF's dekken een index die door geen enkel indexfonds gedekt wordt.
 4. ETF's sturen de dividenden naar je toe in plaats van ze opnieuw te beleggen. Het is betwistbaar of dit een voordeel of een last is. Indexfondsen herinvesteren alle dividenden. ETF's houden de dividenden vast tot het eind van het fiscale kwartaal. Dit betekent dat de dividenden een paar maanden niets doen.
 5. ETF's worden verhandeld als aandelen. Je kunt kopen en verkopen op elk moment dat de markt open is. Een indexfonds kan alleen aan het eind van de handelsdag gekocht en verkocht worden. Het gebruik van een ETF kan meer speculatief zijn. Als een index in de loop van de dag snel stijgt, kan een ETF gekocht worden om die winst te pakken. Met een indexfonds kan het aan het eind van de dag te laat zijn. Veel ETF's zijn echter niet erg liquide. Het kan enige tijd duren om aandelen te kopen en te verkopen.
 6. ETF's hebben in bepaalde situaties belastingvoordelen. Er zijn manieren om aflossingen in natura te ontvangen. Daarmee kunnen aandelen van de ETF worden ingewisseld voor werkelijke aandelen. Zo wordt een verkoop vermeden die een belastingactie teweeg zou brengen. De belastbare omzet is veel lager dan die van een indexfonds.

Wat is een betere belegging?

Analyses door bedrijfsscholen zijn tot de volgende conclusies gekomen:


 1. Voor de gemiddelde, passieve belegger is een indexfonds een betere keuze. Na onderzoek van alle kosten en belastingaspecten stelde een studie vast dat een indexfonds voor de meeste beleggers een goedkopere optie is.
 2. Een ETF wordt een betere keuze als de belegger minstens $ 60.000 heeft om te beleggen en het fonds minstens 12 maanden aanhoudt. Er is $ 60.000 nodig om in een ETF te beleggen om kostendekkend te zijn tegenover een indexfonds. Op dit niveau zal een ETF voldoende belasting- en beheerskostenbesparingen hebben om de hogere transactiekosten te compenseren.
 3. Een ETF is een betere keuze als hij 10 jaar wordt aangehouden, mits de investering ten minste $13.000 bedraagt. De break-even investering is aanzienlijk lager met een langere tijdshorizon.
 4. Actieve handelaars en passieve institutionele beleggers zullen waarschijnlijk de voorkeur geven aan ETF's. De grotere flexibiliteit zal actieve handelaars aanspreken, en de lagere kosten zullen de institutionele beleggers aanspreken.


ETF's en indexfondsen zijn fundamenteel gelijk, maar de gemiddelde belegger is beter gediend met een indexfonds. Het bezit ervan is veel minder duur. Vermogende particulieren en institutionele beleggers zullen echter geld besparen door gebruik te maken van een ETF. Onderzoek de voordelen en de kosten van elk. Neem een beslissing die je investeringsbehoeften ondersteunt.


Wordt succesvol op de beurs met dit boek

Lees het boek "In 10 Stappen Succesvol Beleggen" van drs. Harm van Wijk. Hij legt hierin haarfijn uit hoe iedereen succesvol kan beleggen. En dat:

 1. Met eenvoudige software;
 2. In 5-10 minuten per week;
 3. Al vanaf 250 euro per week.

Je kunt het boek nu tijdelijk gratis bestellen (je betaalt alleen de verzendkosten): klik hier om jouw exemplaar van het boek meteen aan te vragen.


Daarnaast kun je ook aanmelden voor de gratis training op donderdagavond.

Klik hier om je plek in de training te reserveren.

Crypto Master Class

5 Slimme manieren om in groene energie te investeren

Virtueel Beleggen
2 years ago

6 handige smartphone apps voor beginnende beleggers

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe beginnen met beleggen in aandelen?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen en belastingen: alle belangrijke info op een rij

Virtueel Beleggen
3 years ago

Beleggen? Wees je altijd bewust van het actuele nieuws!

Virtueel Beleggen
2 years ago