Beleggen in Chinese bedrijven, wat zijn de voor- en nadelen?

Er is door de jaren heen reeds behoorlijk wat gezegd en geschreven over beleggen in Chinese bedrijven. In eerste instantie was het lang zo dat beleggen in dergelijke bedrijven eigenlijk sterk werd afgeraden. Dat niet in het minst omdat de rapportages die in China gebeuren vaak veel minder transparant zijn dan hier in het westen.

Dit zorgt ervoor dat je door te investeren in een bedrijf met Chinese roots eigenlijk in zekere zin altijd een klein beetje een sprong in het diepe maakt. Toch moet het gezegd dat de Chinese economie veelal wordt getipt als één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Is het dan toch niet interessant om een belegging in één van de verschillende Chinese bedrijven te overwegen? Wij hebben het alvast even voor je uitgezocht!

Wat zijn de voordelen van beleggen in Chinese bedrijven?

Het merendeel van de beleggers kiezen er in eerste instantie voor om zich te focussen op de Amerikaanse economie. De reden daarvoor hoeven we op zich niet ver te zoeken. Het is namelijk zo dat de economie van de Verenigde Staten erom bekend staat één van de meest solide en tevens ook snelst groeiende te zijn van de hele wereld. Dit gezegd hebbende zijn heel wat experten het er ook met elkaar over eens dat de economie zo snel is gegroeid dat ze wellicht in de toekomst een beetje gas terug zal nemen. Omwille van deze reden wordt er (ook vanwege diversificatie) steeds vaker gekeken naar alternatieven. Dan komt de Chinese economie al snel bovenaan de lijst te staan. 

China staat er om bekend een uitermate besloten land en economie te zijn. Dit zorgt ervoor dat westerse bedrijven er doorgaans maar moeilijk voet aan de grond krijgen. Wanneer je ervoor kiest om je dan louter en alleen te richten op Westerse ondernemingen is de kans ongelofelijk groot dat je op geen enkele manier kan genieten van de mogelijke evolutie die de Chinese economie door de jaren heen kan doormaken. Wil je dat graag hebben? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om beleggen in een aantal Chinese aandelen te overwegen. Is het voor jou niet helemaal duidelijk welke Chinese aandelen nu precies interessant kunnen zijn om in te beleggen? Of beschik je slechts over een beperkt kapitaal om te investeren? Dan zou je er nog altijd voor kunnen kiezen om te gaan beleggen in één van de verschillende Chinese ETFs die op de markt worden aangeboden.

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

Het staat als een paal boven water dat de Chinese economie nog een zeer mooie groei kan laten optekenen in de jaren die eraan zitten te komen. De kans bestaat bovendien ook dat ze in staat zal zijn om verschillende andere economieën op deze planeet te outperformen. Dit gezegd hebbende is het zo dat je bij een investering in Chinese bedrijven ook rekening moet houden met een aantal significante risico’s. De transparantie die wij hier kennen in het westen is er namelijk niet in China. Bovendien is het zo dat de jaarverslagen doorgaans uitsluitend worden opgesteld in het Chinees waardoor ook de cijfers veel minder eenvoudig te interpreteren zijn voor ons Westerlingen. 

Het feit dat China op moment van schrijven nog altijd een communistische dictatuur is zorgt ervoor dat menig aantal van de grootste Chinese bedrijven in handen zijn van de overheid. Dit betekent dat zij een grote invloed uitoefenen op de waarde van de beurs. Nog een ander probleem is de zogenaamde "één kind policy" die wordt gehanteerd in het land. Deze policy heeft ervoor gezorgd dat China te kampen heeft met een gigantische vergrijzing. Voor deze ouderen geldt uiteraard dat ze veel minder bijdragen aan de economie van het land met als gevolg dat dit de groei kan drukken. Dit is zeker een belangrijk risico om rekening mee te houden.

Is beleggen in Chinese bedrijven nu wel of niet interessant?

De bovenstaande vraag is er één die zelfs de meest gerenommeerde beleggers met een dubbel gevoel beantwoorden. Verschillende Chinese ondernemingen hebben het in zich om door de jaren heen uit te groeien tot enkele van de absoluut grootste spelers binnen hun marktsegment. Enkele bekende voorbeelden op dit vlak zijn ondernemingen zoals bijvoorbeeld:

  • Alibaba; 
  • Baidu; 
  • Weibo; 
  • NIO;

Voor verschillende van deze bedrijven geldt dat ze reeds een sterke groei hebben doorgemaakt terwijl er volgens experten ook nog heel wat extra’s in de pijplijn zit. Ben je, je bewust van de risico’s die beleggen in Chinese bedrijven met zich meebrengt en kan je daarmee leven zolang je ook maar de vruchten van hun mogelijke groei kan plukken? Dan zou beleggen in Chinese bedrijven voor jou mogelijks het overwegen zeker waard kunnen zijn.

Pas de Trading Navigator methode toe

Als jij gaat beleggen in Chinese bedrijven, kun je maar beter uitgerust zijn met een goede en werkende methode voor succesvol beleggen.

De Trading Navigator is zo'n methode. Het algortime analyseert de markttrend voor een aandeel op weekbasis en geeft daarbij aan of de trend stijgend of dalend is. Op basis hiervan krijg je aankoopsignalen bij een stijgende trend, en verkoopsignalen bij een dalende trend.

Met dit algoritme neem jij bearmarkten mee en sta je netjes aan de kant bij een bullmarkt. Ideale methode dus als jij gaat beleggen in bijvoorbeeld Chinese bedrijven. Maar deze methode kan op alle aandeel en ander publiek verhandelbare effecten toegepast worden.

Ben je benieuwd naar deze methode? Meld je dan nu aan voor het wekelijkse gratis webinar waarin alle ins en outs over deze methode worden uitgelegd.

Klik hier om je aan te melden voor het volgende webinar


Crypto Master Class

Waarom ook jij zou moeten beleggen

Virtueel Beleggen
3 years ago

Geld sparen zorgt niet langer voor een vermogensgroei, in tegendeel

Virtueel Beleggen
3 years ago

De beste broker vinden voor je beleggingen doe je met deze tips

Virtueel Beleggen
3 years ago

Onze virtueel beleggen competities voor juli 2022 zijn begonnen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen in de Europese vs Amerikaanse markt en hoe zit het met farma?

Virtueel Beleggen
3 years ago