9 principes die essentieel zijn voor elke succesvolle belegger

Zelfs de meest professionele aandelen- en optietraders hebben op de beurs vaak veel ups en downs gezien. In dit artikel bespreken we 9 basisprincipes die essentieel zijn voor elke succesvolle belegger.

Er zijn paupers die van de ene op de andere dag miljonairs worden

En

Er zijn miljonairs die van de ene op de andere dag paupers worden

Eén verhaal dat een beleggingsexpert vertelde, staat nog steeds bij velen in het geheugen gegrift:

“Er waren eens twee multimiljonairs op de Wall Street-aandelenmarkt. Beiden waren zeer succesvol en besloten hun inzichten met anderen te delen door hun beursprognoses in kranten te verkopen. Elk rekende US $ 10.000 voor hun advies. Eén handelaar was zo nieuwsgierig naar hun adviezen dat hij al zijn spaargeld van $20.000 uitgaf om beide adviezen te kopen. Zijn vrienden waren natuurlijk enthousiast over wat de twee meesters te zeggen hadden over de koers van de aandelenmarkt. Toen ze het hun vriend vroegen, werd hij woedend. Verward vroegen ze hun vriend waarom hij zo kwaad was. Hij zei: 'De ene zei BULL-MARKT en de andere zei BEAR-MARKT!'”

Het punt van deze illustratie is dat het de handelaar was die het bij het verkeerde eind had. In de huidige aandelen- en optiemarkt kunnen mensen verschillende meningen hebben over de toekomstige marktrichting en toch winst maken. De verschillen lagen in de aandelenselectie- of optiestrategie en in de mentale houding en discipline die men gebruikt bij het uitvoeren van die strategie.

In dit artikel worden enkele basisprincipes voor aandelen- en optiehandel geschetst. Door deze principes stevig in het achterhoofd te houden, zullen ze naar winst leiden. Deze principes helpen het risico te verkleinen en stellen je in staat om te beoordelen wat je goed doet en wat je mogelijk verkeerd doet.

Pas deze basisprincipes alvast volledig kosteloos en zonder risico toe op onze website Virtueel Beleggen.

Misschien heb je al eerder soortgelijke artikelen gelezen. Ze duiken vaker op omdat ze werken. En als je deze principes toepast en jezelf eigen maakt, kan jouw onderbewuste mindset ze gebruiken om je instinctief te begeleiden bij de aandelen- en optiehandel.

Principe 1 - Eenvoud is meesterschap

Als je vindt dat de handelsmethode voor aandelen en opties die je volgt, zelfs voor eenvoudig begrip te complex is, is dit waarschijnlijk niet de beste methode.

In alle aspecten van succesvolle aandelen- en optiehandel, komen de eenvoudigste benaderingen vaak als beste naar voren. In het heetst van de strijd raken onze hersenen gemakkelijk emotioneel overbelast. Als we een complexe strategie hebben, kunnen we de actie niet bijhouden. Simpeler is beter. Less is more.

Principe 2 - Geen enkele belegger is objectief genoeg

Als je het gevoel hebt dat je absolute controle hebt over je emoties en objectief kunt zijn in het heetst van de strijd in een aandelen- of optiehandel, ben je ofwel naïef ofwel een onervaren handelaar.

Geen enkele belegger kan absoluut objectief zijn, vooral wanneer marktactie ongebruikelijk of enorm grillig is. Net zoals de perfecte storm nog steeds de zenuwen van de meest ervaren zeilers kan schudden, kan de perfecte storm op de aandelenmarkt een handelaar nog steeds zeer snel ontmoedigen en tot zinken brengen. Daarom moet men ernaar streven om zoveel mogelijk kritieke aspecten van de strategie te automatiseren, met name inzake winstnemingen en stop-loss-punten.

Principe 3 - behoud winst en beperk verlies

Dit is het belangrijkste principe.

De meeste aandelen- en optiehandelaren doen het tegenovergestelde

Ze houden hun verliezen veel te lang vast en zien hun aandelen dalen en dalen en dalen, of ze komen te snel uit hun winsten om de prijs alleen maar te zien stijgen en stijgen. Na verloop van tijd dekken hun winsten nooit hun verliezen.

Dit principe kost tijd om goed onder de knie te krijgen. Denk na over dit principe en bekijk jouw eerdere aandelen- en optietransacties. Als je ongedisciplineerd bent geweest, zul je de waarheid van dit principe inzien.

Principe 4 - Wees bang om geld te verliezen

Ben je zoals de meeste beginners die niet kunnen wachten om met je geld meteen de aandelen- en optiemarkt in te springen in de hoop zo snel mogelijk te kunnen handelen en dikke winsten te kunnen pakken?

Op dit punt zijn er vele beleggers die eerder bang zijn om "de volgende grote aandelenhype" mis te lopen, dan dat ze bang zijn om geld te verliezen! De sleutel hier is BLIJF BIJ JE STRATEGIE! Handel in aandelen en opties wanneer jouw strategie dit aangeeft en vermijd transacties wanneer niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Sluit transacties af wanneer jouw strategie dit zegt en laat ze met rust wanneer de exitvoorwaarden niet van toepassing zijn.

Het punt hier is om bang te zijn om geld weg te gooien omdat je onnodig hebt gehandeld zonder consequent jouw aandelen- en optiestrategie te volgen.

Principe 5 - Jouw volgende trade kan een verlieslatende trade zijn

Ben je er absoluut zeker van dat jouw volgende aandelen- of optietrade zo'n grote winnaar zal zijn dat je jouw eigen methode voor beleggen aan de kant schuift en alles inbrengt wat je hebt? Weet je nog wat het vorige principe voorspelt wat er daarna meestal gebeurt? Dat is niet zo mooi, toch?

Hoe zeker je ook bent bij het innemen van een positie, de aandelen- en optiemarkt kent vele manieren om precies het onverwachte te doen. Houd je daarom altijd aan je methode voor beleggen. Vergroot in je geest de verwachte winsten niet, omdat je hiermee uiteindelijk een zeer reële kans hebt net je verliezen te vergroten.

Principe 6 - Bepaal jouw emotionele ingesteldheid als belegger voordat je jouw kapitaal om mee te beleggen ophoogt

Je hebt inmiddels misschien al ervaren hoe verschillend papierhandel (paper trading of virtueel beleggen) en echte aandelen- en optietrading is.

Op dezelfde manier, nadat je gewend bent geraakt aan het consequent handelen met echt geld, voelt het emotioneel toch heel anders als je jouw beleggingskapitaal plots zou gaan vertienvoudigen, of niet?

Wat is dan het verschil? Het verschil zit in de emotionele last die gepaard gaat met de mogelijkheid om steeds meer echt geld te verliezen. Dit gebeurt wanneer je overstapt van virtueel beleggen naar de echte beurs, maar dus ook wanneer je jouw kapitaal gaat verhogen na enkele successen.

Na een tijdje realiseren de meeste beleggers hun maximale capaciteit in zowel euro’s als emoties. Voel je je comfortabel in beleggen met een paar duizend euro, of tienduizenden of honderdduizenden euro’s? Ken je eigen emotionele limiet voor je zomaar met hele grote sommen geld gaat beleggen. Wees er zeker van dat je emotionele rust kunt vinden m.b.t. het kapitaal waarmee je belegt.

Principe 7 - Je bent een beginnende belegger bij elke trade

Heb je je ooit een expert gevoeld na een paar overwinningen om daarna veel te verliezen bij de volgende aandelen- of optietrade?

Overmoed en het valse gevoel van onoverwinnelijkheid op basis van eerdere overwinningen is een recept voor verlies. Alle professionals beschouwen hun volgende transactie als was het hun eerste en doorlopen alle juiste stappen van hun eigen aandelen- of optiestrategie voordat ze effectief een positie innemen. Behandel elke transactie als de eerste transactie die je ooit in jouw leven hebt gedaan. Wijk nooit af van jouw aandelen- of optiestrategie. Nooit.

Principe 8 - Jij bent je eigen formule voor succesvol beleggen

Ooit een succesvolle aandelen- of optiestrategie gevolgd om uiteindelijk toch te falen?

Jij bent degene die bepaalt of een strategie slaagt of faalt. Je persoonlijkheid en je discipline maken of breken de strategie die je gebruikt en niet andersom. Zoals Robert Kiyosaki zegt: "De belegger is het actief of de verplichting, niet de investering."

Eerst jezelf begrijpen en kennen zal uiteindelijk tot succes leiden.

Principe 9 - Consistentie in je beleggingsstrategie

Ben je ooit van gedachten veranderd over het implementeren van een strategie? Als je dag na dag veranderingen aanbrengt, vang je uiteindelijk niets anders dan de wind.

Schommelingen op de beurs hebben meer variabelen dan wiskundig kan worden geformuleerd. Door een bewezen strategie te volgen, zijn we ervan verzekerd dat iemand die succesvol is de kansen in ons voordeel heeft gestapeld. Wanneer je zowel winnende als verliezende transacties met deze methode in het verledenbekijkt, moet je gaan bepalen of de koop- en verkoopsignalen, en de tijd waar je in en uit de markt bent, aan alle criteria in de strategie voldeden en of je deze precies hebt gevolgd voordat je iets wijzigt.

Beleggen met de Trading Navigator Methode

Wil je kennis maken met een goede en bewezen methode om te beleggen die niet ingewikkeld is, maar 10 minuten van je tijd per week kost en daarmee een gemiddeld een rendement van 20% halen? Klik dan hier en meld je aan voor de gratis training over de Trading Navigator Methode van beleggingsexpert drs. Harm van Wijk.

Dit is de methode die Virtueel Beleggen aanraadt voor zowel beginnende beleggers als ervaren beleggers die op zoek zijn naar een onderbouwde manier om meer rendement uit hun beleggingen te halen.


Crypto Master Class

Alles over: Beleggen in goud

Virtueel Beleggen
2 years ago

Wat is WallStreetBets en wat maakt ze zo populair?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Onze virtueel beleggen competities voor juli 2022 zijn begonnen

Virtueel Beleggen
1 year ago

In 10 Stappen Succesvol Beleggen

Virtueel Beleggen
3 years ago

Waarom Virtueel Beleggen

Virtueel Beleggen
3 years ago