Wat is WallStreetBets en wat maakt ze zo populair?

Er is de voorbije tijd heel wat gezegd en geschreven over WallStreetBets. Deze subreddit staat reeds een hele tijd bekend als een soort van bijenkorf voor daghandelaren. Meer concreet is het zo dat gebruikers ervan de aandelenmarkt gaan benaderen met een combinatie van hype en memes. In eerste instantie bleken heel wat mensen nog niet gewonnen voor dit fenomeen. Het werd bestempeld als bijzonder risicovol terwijl de slaagkans volgens velen zo goed als onbestaande was… maar toen kwamen de aandelen van GameStop en AMC in het vizier van de groep. Het resultaat mocht er zijn. De groep was er namelijk in geslaagd om hedgefondsen het vuur stevig aan de schenen te leggen met een verlies van meer dan vijf miljard Amerikaanse dollar als eindresultaat.

Wat is WallStreetBets?

Wanneer je nog vrij nieuw bent in de beleggerswereld is de kans bijzonder groot dat het voor jou nog niet meteen duidelijk is wat WallStreetBets nu precies is. Het betreft hier eigenlijk een zogenaamde subreddit. Het gaat hierbij om een soort van prikbord dat deel uitmaakt van het populaire internetplatform Reddit.com. Gebruikers van dit forum posten er mogelijke acties die ondernomen kunnen worden op de aandelenmarkt. Van deze acties is bekend dat ze geen enkel risico uit de weg gaan. Eenmaal een bepaalde strategie werd besproken wordt ervoor gekozen om deze in de praktijk uit te voeren. Daarvoor maakt men gebruik van grote en populaire brokers zoals bijvoorbeeld Robinhood, eToro en Fidelity. 

Voor de oprichting van WallStreetBets moeten we terug naar de maand januari van het jaar 2012. Het was toen dat dat de reddit van WallStreetBets werd opgezet door Jaime Rogozinski. Het doel was om een platform te creëren voor individuele beleggers om de meest uiteenlopende handelsstrategieën op te kunnen bespreken. Door de jaren heen groeide de groep gestaag, maar kreeg ze tegelijkertijd al snel de reputatie vooral de meest risicovolle aspecten van de aandelenmarkt te gaan opzoeken en benutten. Zo werden er hoofdzakelijk risicovolle transacties gepromoot die beschikken over een zogenaamde hefboomwerking. Ook het behandelen van aandelen als zogenaamde memes groeide bijzonder snel aan populariteit. 

De link tussen WallStreetBets en GameStop

Ondanks het feit dat de WallStreetBets groep een stelselmatige groei doormaakte moet het gezegd dat de interesse in de groep pas echt explodeerde nadat ze haar zinnen had gezet op het GameStop aandeel. De impact die de groep op dit aandeel wist te creëren heeft ervoor gezorgd dat hedgefondsen ongelofelijke verliezen hebben geleden. Tegelijkertijd zijn heel wat beleggers die zijn meegegaan in het verhaal van de groep in één klap stinkend rijk geworden. 

Het was Melvin Capital Management die ervoor had gekozen om een gigantische shortpositie in te zetten op de GameStop aandelen. Een dergelijke shortpositie wordt geopend op het ogenblik dat een dergelijke instantie verwacht dat de koers van het aandeel in kwestie gaat dalen. Concreet zorgt het openen van een shortpositie ervoor dat er aandelen worden geleend en worden verkocht om ze naar verwachting later tegen een aanzienlijk lager prijskaartje terug te kunnen kopen. Het verschil in waarde? Dat is de winst die door deze fondsen wordt gegenereerd. Het kan echter ook de andere kant opgaan... De aandelenkoers van GameStop daalde namelijk niet. Sterker nog, de koers kende een explosieve uitbraak. De reden achter deze uitbraak hoeft niet ver te worden gezocht. Ze luistert namelijk naar de naam... WallStreetBets!

Een eerdere prognose die de wereld werd ingestuurd door Citron Research had aangegeven dat de koers van het GameStop-aandeel zou dalen tot 20 Amerikaanse dollar. Naar aanleiding van deze prognose kozen de gebruikers van WallStreetBets ervoor om hun geld massaal in het GME-aandeel te investeren. Dit zorgde ervoor dat grote investeerders zoals bijvoorbeeld Melvin Capital Management in een hoek werden gedragen waar ze geen uitweg meer uit zagen. De cijfers die door de groep werden gerealiseerd zijn dan ook ronduit verbluffend te noemen. De enorme hoeveelheid aan geïnvesteerd kapitaal heeft er namelijk voor gezorgd dat de aandelenkoers van GameStop is opgelopen tot op een zeker ogenblik meer dan 380 dollar. Dat is een groot verschil in vergelijking met de 4 dollar waar het aandeel nog voor werd verhandeld in juli 2020.

Bovenstaande heeft geleid tot heel wat financiële problemen bij instanties die beschikten over een openstaande shortpositie. Bovendien heeft WallStreetBets er op deze manier ook voor gezorgd dat er flink werd gesproken over marktmanipulatie. Verschillende schattingen die zijn gebeurd hebben ondertussen dan ook aan het licht gebracht dat er in totaal sprake zou zijn van een verlies onder short sellers van zo'n slordige 5 miljard Amerikaanse dollar. Bovendien is het zo dat het daar niet bij bleef. Het succes van de investeringen in het GME-aandeel zorgde er namelijk voor dat gebruikers van de groep al snel hun pijlen gingen richten op andere (grote) shortposities. 

Explosieve stijging van het AMC-aandeel door WallStreetBets

Na de explosieve koersstijging van het GameStop aandeel koesterden hedgefondsen de hoop dat het slechtste achter de rug was... maar dat was buiten de gebruikers op de reddit van AMC en de reddit van WallStreetBets gerekend. Zij kozen al vrij snel een nieuw target en dat werd AMC Entertainment. Het aandeel kende in juni 2021 dan ook een waanzinnige beursdag waarbij de meerwaarde op de koers zomaar opliep tot een slordige 95 procent. Dit betekende bijna een verdubbeling van het aandeel in amper één dag tijd. Deze stijging zorgde er uiteindelijk voor dat de marktwaarde van het bedrijf opliep tot zomaar even 33 miljard dollar. Ook het aandeel van GameStop maakte die dag terug een mooie sprong en sloot af met een stijging van zomaar even 13,3 procent. 

Met bovenstaande was er sprake van een nieuwe zogenaamde short squeeze. Cijfers van onder meer databedrijf S3 Partners brachten aan het licht dat een shortpositie op het Amerikaanse AMC Entertainment een verlies had geboekt van zo'n slordige 1,2 miljard dollar. In tegenstelling tot wat hedgefondsen hadden gehoopt was het GameStop-scenario dus geen éénmalig fenomeen en leek het er naar uit te zien dat WallStreetBets ook in de toekomst haar activiteiten nog zou verder zetten.

Welke andere aandelen zouden in het vizier kunnen komen van WallStreetBets?

Wie de reddit van WallStreetBets een beetje volgt zal al snel tot de conclusie komen dat de honger van de gebruikers nog lang niet is gestild. Het zou dan ook zomaar kunnen dat er ook nog heel wat andere aandelen die vaak worden geshort in het vizier van de groep zullen komen te zitten. Om mee te kunnen liften op een mogelijks explosieve stijging van dergelijke aandelen hebben heel wat beleggers er reeds voor gekozen om posities in te nemen in bepaalde bedrijven. Dat is begrijpelijk, maar natuurlijk ook gevaarlijk. Mocht de groep er uiteindelijk toch niet voor kiezen om zich op die aandelen te gaan richten is de kans immers bijzonder groot dat je geen meerwaarde zal weten te realiseren op je investeringen. Wat de mogelijke nieuwe “targets” van het bedrijf betreft dient er in het bijzonder te worden gekeken naar bedrijven die massaal worden geshort. Wat dit betreft kan er dan worden gedacht aan bedrijven zoals bijvoorbeeld:

  • De Workhorse Group; 
  • IGM Biosciences; 
  • GTT Communications; 
  • DermTech; 
  • Esperion Therapeutics; 

Voor de bovenstaande aandelen geldt allemaal dat meer dan 30 procent van de aandelen wordt geshort. Sterker nog, voor het aandeel van de Workhorse Group geldt momenteel dat maar liefst 41,3 procent van de aandelen wordt geshort. Het zijn dergelijke aandelen die door de gebruikers van de reddit van WallStreetBets maar wat graag opgepikt worden. Toch blijft waakzaamheid uiteraard geboden. Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat al deze aandelen op een zeker ogenblik voorbij zullen komen. Volgens velen werd de investering in het AMC-aandeel namelijk ook deels uitgevoerd vanwege het nostalgische element waarover ze beschikt. Bovendien was het aandeel ook al flink geraakt door de Coronacrisis waardoor WallStreetBets zich geroepen voelde om opnieuw een bepaalde boost te geven aan de waarde van de onderneming. 

Nokia en Blackberry hoog op de lijst met volgende targets

Ondanks het feit dat de hierboven aangehaalde aandelen allemaal potentieel in het vizier zouden kunnen komen te staan van WallStreetBets moet het gezegd dat er vooral aandacht wordt geschonken aan andere aandelen. Nadat de koersexplosie van het GME-aandeel plaats had gevonden leek het er dan ook naar uit te zien dat de aandacht vooral gevestigd zou worden op AMC, wat ook gebeurde. Andere namen die echter regelmatig voorbijkwamen op het forum waren de aandelen van smartphone-producenten Nokia en Blackberry. Het zou dus ook zomaar eens kunnen dat deze aandelen in de toekomst een gelijkaardig scenario zullen doormaken als inmiddels is gebeurd met de aandelen van GameStop en natuurlijk ook AMC Entertainment. 

Doet WallStreetBets eigenlijk iets verkeerd?

Er is naar aanleiding van de gebeurtenissen in verband met het GME- en het AMC-aandeel heel wat gezegd en geschreven over het mogelijks illegaal opereren van de groep WallStreetBets. Vanuit bepaalde hoeken werd zelfs geopperd om de groep het zwijgen op te leggen. Tot op moment van schrijven is het zover nog niet gekomen. Dit niet in het minst omdat de groep in de basis eigenlijk helemaal niets verkeerd heeft gedaan. Er bestaat geen enkele wet die stelt dat beleggers zich niet mogen groeperen om vervolgens de strijd aan te gaan met een concurrerende groep van beleggers. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de verliezen die bepaalde instellingen hebben geleden natuurlijk torenhoog zijn opgelopen. De SEC kon dan ook niet anders dan van zich laten horen.

De vraag die zich vooral stelt met betrekking tot WallStreetBets heeft te maken met het feit of er sprake is van marktmanipulatie of niet. Eigenlijk is dit een vraag waar vooral de SEC een antwoord op zal moeten formuleren. Vanuit de groep zelf wordt er reeds duidelijk gesteld dat er van een dergelijke manipulatie absoluut geen sprake kan zijn. Zij benadrukken dan ook dat alles is gebeurd op een open en publiekelijk toegankelijk forum. Bovendien wordt er op gewezen dat het ook niet illegaal is om online te discussiëren over investeren in de aandelenmarkt.

Is er sprake van marktmanipulatie door de groep of niet?

Het mag duidelijk zijn dat de handelingen die zijn uitgevoerd door gebruikers van de reddit van WallStreetBets een enorme impact hebben gehad op de markt. Toch betekent dit zeker niet automatisch dat er sprake is van marktmanipulatie. In de content van financiële markten is het namelijk zo dat er pas sprake is van een manipulatie van de markt op het ogenblik dat er een opzettelijke actie wordt ondernomen om de vrije markt te verstoren. Anderzijds moet het gezegd dat de acties niet privé zijn besproken in een besloten groep. Alle WallStreetBets gebruikers nemen dan ook deel aan het publiekelijke forum dat ervoor werd opgezet. Dit betekent dat alle informatie voor iedereen gewoon openbaar toegankelijk is. Het is wellicht ook dit gegeven dat het voor de SEC zo complex maakt om zich over de zaak te buigen. 

Is het interessant om zelf ook mee te gaan in de WallStreetBets hype?

Sinds de koersexplosie van het GME-aandeel kan er worden vastgesteld dat ongelofelijk veel mensen interesse hebben gekregen om ook zelf deel te gaan uitmaken van de beweging. In zekere zin is het natuurlijk zo dat deze groep zich profileert als een beweging met een nobel doel. Ze voorkomen namelijk dat hedgefondsen erin slagen om rijk te worden op de neergang van het bedrijf dat ze in het vizier hebben genomen. De enorme koersexplosies die de aandelen van GameStop en AMC Entertainment hebben doorgemaakt hebben bovendien ook duidelijk gemaakt dat mensen die deelnemen aan de groep er aanzienlijke financiële voordelen mee kunnen behalen. Toch moet het gezegd dat er ook bepaalde risico’s aan verbonden zijn waar je rekening mee zal willen houden. 

Het belangrijkste risico heeft te maken met het feit dat je volledig bent aangewezen op de handelingen die daadwerkelijk door de groep ondernomen zullen worden. Wordt er een bepaald aandeel in het vizier genomen, maar blijkt uiteindelijk dat men toch niet in de geplande opzet slaagt? Dan spreekt het voor zich dat verlies zo goed als zeker is gegarandeerd. Bovendien blijft op moment van schrijven ook de vraag nog altijd bestaan of wat WallStreetBets doet al dan niet ruikt naar marktmanipulatie. Ondanks het feit dat er dus zeker interessante voordelen verbonden kunnen zijn aan participeren in deze beleggersgroep moet het tegelijkertijd toch gezegd dat er ook significante risico’s aan verbonden zijn waar je rekening mee zal willen houden.

Wil je een betrouwbaar algoritme om je aandelenposities te beoordelen?

Wil je een algortime dat aangeeft of de markttrend voor de koers van een aandeel stijgend of dalend is? Een algoritme dat duidelijke koop- en verkoopsignalen geeft?

Dan is de Trading Navigator waar jij naar op zoek bent. Elke donderdagavond is er een gratis online webinar waarin alle ins en outs van het algoritme worden uitgelegd.

Meld je via deze link aan om het webinar ook een keer bij te wonen. 

Het kan zomaar het verschil maken tussen winst en verlies bij het beleggen op de beurs!

Crypto Master Class

Investeer als de rijken, ook als het je aan rijkdom ontbreekt

Virtueel Beleggen
2 years ago

Drie aandelen die je waarschijnlijk nooit meer zal verkopen

Virtueel Beleggen
2 years ago

5 Slimme manieren om in groene energie te investeren

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen in de S&P 500? Dit is waarom je er niet omheen kan!

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe beleggen als Warren Buffett

Virtueel Beleggen
2 years ago