Aan de vooravond van de Grote Wall Street Beurscrash in 1929

Wat gebeurde er aan de vooravond van de grote beurscrash in Wall Street in 1929? Wat was de gemoedstoestand, wat werd er bericht in de media, waarom zag niemand het aankomen? In dit artikel gaan we a.d.h.v. citaten uit de kranten van toen terug in de tijd...

Claud Cockburn, die schrijft voor de "Times of London" uit New-York, beschreef de irrationele uitbundigheid die de Verenigde Staten in zijn greep had vlak voor de Grote Depressie. Terwijl Europa zich wentelde in de naoorlogse malaise, leek Amerika een nieuwe economie te hebben ontdekt, het geheim van ononderbroken groei en welvaart, de bron van transformerende technologie:

"De sfeer van de economische boom in de jaren twintig van de vorige eeuw in de USA was zeer opwindend, maar er waren tijden dat iemand met een Europese achtergrond zich behoorlijk eenzaam voelde. Hij had graag geloofd, zoals de Amerikanen geloofden, in de eeuwige opleving van het grote geld. Of toch tenminste één persoon te ontmoeten met wie hij zijn twijfels zou kunnen bespreken zonder beschouwd te worden als een imbeciel of een persoon met opzettelijk kwade bedoelingen - een soort anarchist misschien."

Analysten zagen de beurscrash niet aankomen

De grootste analisten met de meest onberispelijke referenties en trackrecords konden de aanstaande crash en de ongekende economische depressie die erop volgde niet voorspellen. Irving Fisher, een vooraanstaand econoom, die volgens zijn biograaf-zoon, Irving Norton Fisher, het equivalent van wat vandaag $ 140 miljoen zou zijn, verloor bij de crash, deed een reeks rustgevende voorspellingen. Op 22 oktober deed hij deze vaderlijke uitspraken: "Aandelenkoersen hebben hun werkelijke waarden nog niet ingehaald ... (Er is) geen reden voor een inzinking ... De markt is niet opgeblazen, maar alleen bijgesteld..."

Zelfs toen de markt stuiptrekkende was op Zwarte Donderdag 24 oktober 1929 en op Zwarte Dinsdag 29 oktober, schreef de New York Times: "Slotkoersen stemmen makelaars blij, bankiers optimistisch".

In een redactioneel commentaar van 26 oktober bekritiseerde het de hondsdolle speculanten en volgzame analisten: "We zullen in de toekomst aanzienlijk minder horen over die nieuw uitgevonden financiële concepten die de principes van de politieke economie herzien met als enige doel om te passen bij de grillen van de aandelenmarkt." ' Maar het eindigde als volgt: "(De Federal Reserve) verzekert de soliditeit van de zakelijke markt toen de speculatieve markten faalden."

Vergelijk dit met de getuigenis van Alan Greenspan Congression: "Hoewel zeepbellen die uiteenspatten nauwelijks goedaardig zijn, hoeven de gevolgen niet catastrofaal te zijn voor de economie ... (de depressie werd veroorzaakt door) daaruit voortvloeiende mislukkingen van het beleid."

Beleggers van toen gingen all-in

Beleggers, die hun eigen vermogen hadden aangevuld met leningen van banken en makelaars, gingen massaal in aandelen van opwindende "nieuwe technologieën", zoals de radio en massale elektrificatie. De bull-markt - vooral op het gebied van openbare nutsbedrijven - werd aangewakkerd door "fusies, nieuwe groepen, combinaties en goede inkomsten" en door aankopen vanuit ondernemingen voor "aandelenfondsen voor werknemers".

Voorzichtige stemmen - zoals Paul Warburg, de invloedrijke bankier, Roger Babson, de 'Prophet of Loss' en Alexander Noyes, de eeuwige Cassandra uit de New York Times - werden bespot. Het aantal effectenrekeningen verdubbelde tussen maart 1927 en maart 1929.

Toen de markt tussen 18 en 27 maart met 8 procent corrigeerde - na een door de Fed veroorzaakte kredietcrisis en een reeks mysterieuze sessies achter gesloten deuren van het bestuur van de Fed - haastten de bankiers zich om aandelen te kopen. De New York Times meldde: "Verantwoordelijke bankiers zijn het erover eens dat aandelen nu moeten worden aangekocht, omdat ze een niveau hebben bereikt dat ze aantrekkelijk maakt.'' In augustus was de markt 35 procent gestegen ten opzichte van het dieptepunt van maart, maar op 3 september bereikte het een hoogtepunt en sindsdien ging het bergafwaarts.

Beurzen duiken in de rode cijfers

Op 19 oktober, vijf dagen voor "Zwarte Donderdag", publiceerde Business Week deze optimistische prognose:

"Nu zijn de cruciale zwakheden van dergelijke perioden - prijsinflatie, grote voorraden, overmatige uitbreiding van commercieel krediet – natuurlijk totaal afwezig. De effectenmarkt lijkt alleen te lijden onder een aanval van voorraadindigestie... Er is extra geruststelling in het feit dat, als het bedrijfsleven verdere tekenen van vermoeidheid zou vertonen, het banksysteem nu in een goede positie verkeert om de nodige krediettonic toe te dienen uit zijn uitstekende reservevoorraad."

De crash ontvouwde zich geleidelijk. Zwarte Donderdag eindigde eigenlijk met een hoopgevende slotkoers. Vrijdag en zaterdag - de handel stopte pas op zondag - waren getuige van een opleving gevolgd door milde winstnemingen. De markt daalde maandag met 12,8 procent, terwijl Winston Churchill toekeek vanuit de bezoekersgalerij - een verlies dat opliep tot $ 10-14 miljard.

Kranten berichten over de aandelenkoersen

The Wall Street Journal waarschuwde naïeve investeerders:

"Velen zoeken van tijd tot tijd naar technische corrigerende reacties, maar verwachten niet dat deze de opwaartse trend voor langere tijd zullen verstoren."

De markt kelderde de volgende dag nog eens 11,7 procent - hoewel de handel eindigde met een indrukwekkende koersstijging vanuit de dieptepunten. 31 oktober was een goede dag met een "krachtige, uitbundige koersstijging van bel tot bel". Zelfs Rockefeller sloot zich aan bij de talloze kopers. De aandelen schoten omhoog. Het leek erop dat het ergste voorbij was.

The New York Times was optimistisch:

"Er wordt gedacht dat de aandelenkoersen zullen stabiliseren op hun werkelijke waardeniveau, sommige hoger en sommige lager dan de huidige koers, en dat de verkoopprijzen in de nabije toekomst zullen worden bepaald door de waarde van elk specifiek effect, op basis van dividenduitkering, winstvermogen en vooruitzichten. Er wordt tegenwoordig in Wall Street weinig gehoord over 'aandelen op de plank'.

Beleggers volgen het advies van hun makelaars

Maar het duurde niet lang voordat woedende beleggers de schuld voor hun enorme verliezen legden bij het advies dat ze van hun makelaars hadden gekregen. Alec Wilder, een songwriter in New York in 1929, geïnterviewd door Stud Terkel in "Hard Times" vier decennia later, beschreef deze typische communicatie met zijn financieel beheerder:

"Ik wist dat er iets vreselijk mis was, want ik hoorde piccolo's, iedereen, praten over de aandelenmarkt. Ongeveer zes weken voor de Wall Street Crash haalde ik mijn moeder in Rochester over om mij met onze familieadviseur te laten praten. Ik wilde de aandelen verkopen die mij waren nagelaten door mijn vader. De adviseur werd heel sentimenteel: 'O, je vader zou niet gewild hebben dat je dat deed.' Hij was zo overtuigend dat ik afzag van verkoop, terwijl ik de aandelen toen voor $ 160.000 had kunnen verkopen. Vier jaar later verkocht ik ze voor $ 4.000.'

Uitgeput en verdoofd door de dagen van hectische handel en backoffice-activiteiten, zetten de makelaarskantoren de beurs onder druk om een ​​handelsvakantie van twee dagen af ​​te kondigen. De beurzen in Noord-Amerika volgden dit advies.

FED weigert disconteringsvoet te verlagen

In eerste instantie weigerde de Fed de disconteringsvoet te verlagen. "(Er) was geen verandering in de financiële voorwaarden die de raad van bestuur aanzette tot actie." - hoewel het wel liquiditeit in de geldmarkt injecteerde door staatsobligaties op te kopen. Daarna bezweek het gedeeltelijk voor de druk en verlaagde het de disconteringsvoet in New York, die merkwaardig genoeg 1 procent boven de andere Fed-districten lag - met 1 procent. Dit was te weinig en te laat. De markt herstelde nooit na 1 november. Ondanks verdere verlagingen van de disconteringsvoet tot 4 procent, verloor ze maar liefst 89 procent in nominale termen toen ze drie jaar later de bodem bereikte.

Rijk en arm worden getroffen door de beurscrash

Iedereen werd getroffen. De rijken waren van de ene op de andere dag verarmd. Kleine margehandelaren - de voorlopers van de daghandelaren van vandaag - verloren hun shirts en nog veel meer. De New York Times:

"De marktcrash van gisteren was er een die vooral rijke mannen, instellingen, investeringsfondsen en anderen trof die op een brede en intelligente schaal aan de markt deelnemen. Het waren niet de margehandelaren die betrapt werden op de haast om te verkopen, maar de rijke mannen van het land die in staat zijn om trades van 5.000, 10.000, tot 100.000 dure aandelen in een keer te verhandelen. Ze gingen overboord met niet meer aandacht dan de kleine handelaar die werd weggevaagd op de eerste dag van de onrust op de markt, waar de prijzen, zelfs op hun laagste punt van afgelopen donderdag, in vergelijking nu hoog lijken ... Voor de meeste van degenen die op de markt zijn geweest, is het des te meer ontzagwekkend omdat hun financiële geschiedenis beperkt is tot bull-markten.

Complottheorie

Overzeese - voornamelijk Europese - verkoop was een belangrijke factor. Sommige complottheoretici, zoals Webster Tarpley in zijn "British Financial Warfare", ondersteund door hedendaagse berichtgeving door mensen als "The Economist", gingen zelfs zo ver als te schrijven:

"Toen deze Wall Street Bubble in de herfst van 1929 gigantische proporties had aangenomen, verhoogde (Lord) Montagu Norman (gouverneur van de Bank of England 1920-1944) de Britse bankrente, repatrieerde Brits heet geld en trok onder de speculanten van Wall Street vandaan, waardoor de Amerikaanse markten opzettelijk en bewust implodeerden. Dit veroorzaakte een gewelddadige depressie in de Verenigde Staten en enkele andere landen, met de ineenstorting van de financiële markten en de inkrimping van de productie en werkgelegenheid. In 1929 ontlokte Norman een ineenstorting door het doorboren van de bel."

Wat veroorzaakte de beurscrash van 1929 dan wel?

De crash was grotendeels een reactie op een scherpe ommekeer, beginnend in 1928, van het reflatoire, "goedkope geld", beleid van de Fed, zoals Adolph Miller van de Raad van Gouverneurs van de Fed tegen een Senaatscommissie zei, "om het verlagen van de geldtarieven, waaronder de call-rate, vanwege het internationale belang dat de call-rate was gaan krijgen. Het doel was om een ​​uitstroom van goud op gang te brengen - om de eerdere instroom van goud terug naar Groot-Brittannië om te keren. " Maar de Fed had al de controle over de speculatieve stormloop verloren.

De crash van 1929 was trouwens niet zonder de Enrons en World.com's van deze eeuw. Clarence Hatry en zijn medewerkers gaven toe de rekeningen van hun investeringsgroep te hebben vervalst om een ​​nep-vermogen van $ 24 miljoen Britse ponden te tonen - in plaats van het ware beeld van 19 miljard aan verplichtingen. Dit leidde tot gedwongen liquidatie van Wall Street-posities door gekwelde Britse financiers.

De ineenstorting van Middle West Utilities, geleid door de energiemagnaat Samuel Insull, legde een web van offshore-holdings bloot waarvan het enige doel was om verliezen te verbergen en hefboomwerking te verbergen. De voormalige president van NYSE, Richard Whitney, werd gearresteerd wegens diefstal.

Analisten en commentatoren zagen de beurs als losgekoppeld van de reële economie. Slechts een tiende van de bevolking had geïnvesteerd - vergeleken met 40 procent vandaag. "The World" schreef, met meer dan een beetje Schadenfreude: "Het land is geen catastrofe overkomen ... Het Amerikaanse volk ... heeft grotendeels gegokt met het overschot van zijn verbazingwekkende welvaart."

"The Daily News" was het daarmee eens: "De verzakking van de voorraden heeft geen enkele fabriek vernietigd, geen enkele boerderij of stadsperceel of vastgoedontwikkeling weggevaagd, de productieve krachten van een enkele arbeider of machine in de Verenigde Staten verminderd." In Louisville merkte de "Herald Post" wijs op: "Terwijl Wall Street zijn zwakke houder aan het kwijtraken was voor hun eigen meest drastische straffen, was graan sterker. Dat zal ten goede komen aan de nationale welvaart en die koopkracht helpen vervangen waarvan sommige angst ernstig is aangetast."

Voortvarende economie

Tijdens het presidentschap van Coolidge, volgens de Encyclopedia Britannica, "stegen de stockdividenden met 108 procent, de bedrijfswinsten met 76 procent en de lonen met 33 procent. In 1929 werden 4.455.100 personenauto's verkocht door Amerikaanse fabrieken, één voor elke 27 leden van de bevolking, een record dat pas in 1950 werd verbroken. Productiviteit was de sleutel tot de economische groei van Amerika. Door verbeteringen in de technologie daalden de totale arbeidskosten met bijna 10 procent, hoewel de lonen van individuele arbeiders stegen."

Jude Waninski voegt in zijn boek "The Way the World Works" toe dat "tussen 1921 en 1929 het BNP groeide van $ 69,6 miljard tot $ 103,1 miljard. En omdat de prijzen daalden, nam de reële productie nog sneller toe." De belastingtarieven werden fors verlaagd.

John Kenneth Galbraith noteerde deze gegevens in zijn baanbrekende "The Great Crash":

"Tussen 1925 en 1929 nam het aantal productievestigingen toe van 183.900 tot 206.700; de waarde van hun productie steeg van $ 60,8 miljard tot $ 68 miljard. De Federal Reserve-index van de industriële productie, die in 1921 gemiddeld slechts 67 bedroeg ... was gestegen tot 110 in juli 1928, en het bereikte 126 in juni 1929 ... (maar het Amerikaanse volk) toonde ook een buitensporig verlangen om snel rijk te worden met een minimum aan fysieke inspanning."

Geld lenen kost geld

Persoonlijke leningen voor consumptie piekten in 1928 - hoewel de administratie, in tegenstelling tot vandaag, dubbele fiscale en lopende rekeningoverschotten handhaafde en de VS een grote nettocrediteur was. Charles Kettering, hoofd van de onderzoeksafdeling van General Motors, beschreef consumentenitis als volgt, enkele dagen voor de crash: "De sleutel tot economische welvaart is het georganiseerd creëren van ontevredenheid."

De ongelijkheid schoot omhoog. Terwijl de productie per manuur tussen 1923 en 1929 met 32 ​​procent steeg, stegen de lonen slechts met 8 procent. In 1929 verdiende de bovenste 0,1 procent van de bevolking evenveel als de onderste 42 procent samen. Bedrijfsvriendelijke overheden verlaagden de exorbitante belastingen die betaald werden door mensen met een inkomen van meer dan 1 miljoen dollar met 70 procent. Maar in de zomer van 1929 meldden bedrijven een forse toename van de voorraden. Het was het begin van het einde.

Aandelen waren niet ondergewaardeerd

Waren aandelen voor de crash overgewaardeerd? Zijn alle aandelen willekeurig ingestort? Niet zozeer. Zelfs op het hoogtepunt van de paniek bleven beleggers zich bewust van de reële waarden van aandelen. Op 3 november 1929 stonden de aandelen van American Can, General Electric, Westinghouse en Anaconda Copper nog fors hoger dan op 3 maart 1928.

John Campbell en Robert Shiller, auteur van "Irrational Exuberance", berekenden in een gezamenlijk artikel met de titel "Valuation Ratio's en de Lon-Run Market Outlook: An Update", geplaatst op de website van Yale University, dat de aandelenkoersen gedeeld door een bewegend gemiddelde van 10 jaar aan inkomsten, bereikte 28 net voor de crash. Vergelijk dit met 45 op maart 2000.

In een in december 2001 gepubliceerd NBER-werkdocument met de veelzeggende titel "The Stock Market Crash of 1929 - Irving Fisher was Right", beweren Ellen McGrattan en Edward Prescott stoutmoedig: "We vinden dat de aandelenmarkt in 1929 niet crashte omdat de markt overgewaardeerd was. In feite suggereert het bewijs sterk dat aandelen ondergewaardeerd waren, zelfs op het hoogtepunt van 1929."

Volgens hun gedetailleerde paper noteerden aandelen 19 keer de winst na belastingen op het hoogtepunt in 1929, een fractie van de huidige waarderingen, zelfs na de recente correctie. Een "Economic Letter" van maart 1999, gepubliceerd door de Federal Reserve Bank van San-Francisco, sluit zich daar volledig bij aan. Het merkt op dat de prijzen op het hoogtepunt 30,5 keer het dividendrendement bedroegen, slechts iets boven het langetermijngemiddelde.

Bull- en bearmarkten

Vergelijk dit met een artikel gepubliceerd in juni 1990 van het "Journal of Economic History" door Robert Barsky en Bradford De Long en getiteld "Bull and Bear Markets in the Twentieth Century":

"Belangrijke bull- en bearmarkten werden gedreven door verschuivingen in de beoordeling van de fundamentals: beleggers hadden weinig kennis van cruciale factoren, met name de dividendgroei op lange termijn, en hun veranderende verwachtingen van de gemiddelde dividendgroei liggen waarschijnlijk achter de grote schommelingen van deze eeuw. "

Jude Waninski schrijft de crash toe aan het uiteenvallen van de pro-vrijhandelscoalitie in de Senaat die later leidde tot de beruchte Smoot-Hawley Tariff Act van 1930. Hij traceert alle belangrijke bewegingen op de markt tussen maart 1929 en juni 1930 tot de ingewikkelde protectionistische danse macabre in het Congres.

Voorkom dat jij geld kwijtraakt met beleggen

Ook vandaag de dag maken we weer rare tijden mee op de beurs. Een groot verschil met 1929: vandaag beschikken we over computers en algoritmes die ons kunnen helpen bij het veilig beleggen in aandelen.

Zo is de Trading Navigator Methode een mooi voorbeeld van een beleggingsmethode die gebruik maakt van een trendvolgend algoritme dat duidelijke koop- en verkoopsignalen aangeeft bij een stijgende en dalende markttrend. Op die manier neem jij positie in een aandeel op het moment dat de trend in de markt voor dat aandeel ook stijgend is en verkoop jij jouw positie op het moment dat de trend dalend is. Volg de grote olifanten dus!

Klik hier om je aan te melden voor een gratis online training over deze methode.

Crypto Master Class

Hoe start je met beleggen?

Virtueel Beleggen
3 years ago

Daytrading en EV-aandelen, potentieel rendement en risico's

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen in de S&P 500? Dit is waarom je er niet omheen kan!

Virtueel Beleggen
2 years ago

Nieuw: gratis virtueel beleggen in crypto

Virtueel Beleggen
2 years ago

Waarom Indexfondsen het vaak beter doen dan Hedge Funds

Virtueel Beleggen
2 years ago