Beleggen in Belgische bedrijven, hier moet je op letten

België is een kleine, maar sterke economie. Het land telt dan ook verschillende bedrijven die op de beurs kunnen rekenen op wereldwijde interesse.

Eén van de bekendste namen op dit vlak is natuurlijk de bierbrouwer AB InBev. Dit bedrijf toont aan dat ze ondanks haar hoofdzetel in België een zeer belangrijke speler is op de wereldmarkt. Met name de Verenigde Staten en Brazilië staan bekend als zeer belangrijke afzetmarkten. Overweeg jij ook om te gaan beleggen in Belgische bedrijven? Dan zijn er wel een aantal zaken om aandacht aan te besteden. 

Waarom beleggen in Belgische bedrijven?

De Belgische economie staat erom bekend een belangrijke toegangspoort te zijn tot Europa. Het moet dan ook gezegd dat de centrale ligging van dit kleine landje in de praktijk vaak dienst doet als belangrijke troefkaart. Deze unieke, centrale ligging en de prima reputatie van België op internationaal niveau zorgt ervoor dat bedrijven vaak een aardige groei laten optekenen. Beleggen in verschillende Belgische, beursgenoteerde bedrijven zou dan ook potentieel erg interessant kunnen zijn voor de toekomst. Net zoals in andere markten is goed je huiswerk doen uiteraard wel vereist. 

Ondanks het feit dat er op de Belgische beurs voornamelijk bedrijven zijn terug te vinden die iets minder bekend zijn vinden we er toch ook zeker enkele absolute klappers op terug. Wat dit betreft zou je dan onder meer kunnen denken aan bedrijven zoals bijvoorbeeld: 

  • Telenet;
  • Proximus;
  • Colruyt; 
  • D’leteren;
  • Proximus;

Bovenstaande bedrijven draaien reeds een behoorlijke tijd mee binnen de Belgische economie. Vaak hebben ze door de jaren heen niet alleen hun kwaliteit, maar ook hun solvabiliteit weten te bewijzen. Dit maakt ze potentieel interessante bedrijven om een investering in te overwegen.

Waarom niet beleggen in Belgische bedrijven?

De bescheiden omvang van België als land zorgt ervoor dat ook het aanbod met echt grote ondernemingen vrij beperkt is. Het is mede omwille van deze reden dat buitenlandse beleggers doorgaans kiezen voor een belegging in een Belgische onderneming bij wijze van diversificatie. Wanneer je, je louter en alleen focust op de Belgische markt is het aanbod met beleggingsmogelijkheden echter veel te schaars. Het is dus zeker belangrijk om jouw beleggersfocus niet alleen maar te leggen op de Belgische aandelenmarkt. 

Een andere reden waarom beleggen in Belgische bedrijven doorgaans net wat minder interessant kan zijn heeft betrekking tot hun vaak beperkte rol binnen de internationale markt. Let wel, dit geldt zeker niet voor alle bedrijven. Denk zoals in de inleiding ook reeds aangegeven bijvoorbeeld maar eens aan de bierbrouwer Ab InBev. Deze staat erom bekend niet alleen populair te zijn op de thuismarkt, maar ook op heel wat andere markten in de wereld. 

Naast bovenstaande is er tot slot ook de gevoelige politieke situatie in België. Niet zelden is er namelijk in dit kleine land sprake van een moeizame regeringsvorming. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt in bevoegdheden tussen de Vlaamse, Waalse en federale regeringen. Politieke strubbelingen kunnen een negatieve invloed hebben op de economie evenals op de groei van de Belgische bedrijven. Dit is zeker een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Beleggen in Belgische dividendaandelen, wat moet je weten?

Voor menig aantal beleggers geldt dat ze de focus niet zozeer leggen op groeiaandelen, maar wel op waarde-aandelen. In het bijzonder in economisch onzekere tijden blijken deze aandelen het populairst te zijn. Door te beleggen in Belgische dividendaandelen gok je dan ook eigenlijk op twee paarden. Een eventuele meerwaarde kan dan ook worden gerealiseerd door: 

  1. De meerwaarde in de koers van het Belgische aandeel; 
  2. Het dividend dat op periodieke basis wordt uitbetaald; 

Voor buitenlandse beleggers in Belgische dividendaandelen bestaat het risico dat ze geconfronteerd zullen worden met één of meerdere (extra) belastingen. Dit kan het rendement van het dividend beperken. Bovendien is dit niet alles. Ook in België zelf is er sprake van een dividendbelasting. Dit kan het potentieel van waarde-aandelen enigszins onderdrukken. 

Voor heel wat beleggers die de nadruk leggen op het realiseren van een passief inkomen door middel van de dividenden die ze ontvangen geldt tot slot dat ze deze dividenden het liefst van allemaal zo snel mogelijk willen ontvangen. Wat dit betreft volgen de Belgische bedrijven de Europese trend. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten is het dan ook zo dat Europese ondernemingen doorgaans slechts één keer per jaar een dividend uitbetalen. 

Is het dus met andere woorden jouw bedoeling om een passief inkomen te realiseren met je dividendaandelen? Dan zullen Belgische waarde-aandelen zich daar mogelijks net wat minder goed toe lenen. Ook op dit vlak geldt echter dat het toevoegen van enkele Belgische dividendaandelen aan je portefeuille bij wijze van diversificatie nooit kwaad kan.

Boek tip: In 10 stappen succesvol beleggen

Als jij jouw kennis over succesvol beleggen een boost wil geven, dan hebben we een goede boekentip voor jou: "In 10 stappen succesvol beleggen" van drs. Harm van Wijk.

Harm is een beleggingsexpert met meer dan 30 jaar ervaring. Hij beheert ook de grootste beleggerscommunity van de benelux: Beleggen.com

Ook Harm heeft ups en downs gekend op de beurs. En dit is voor hem de drijfveer geweest om een methode te ontwikkelen voor succesvol beleggen, die hij graag deelt in zijn boek "In 10 stappen succesvol beleggen".

Lees hier ons uitgebreide blog artikel over dit boek.

Omdat we samenwerken met Beleggen.com kunnen we dit boek tijdelijk gratis aanbieden. Normaal kost het boek 17,50 euro bij bol.com en managementboek.nl, maar via onderstaande link kun jij jouw gratis exemplaar aanvragen. Je betaalt alleen een bijdrage in de verzendkosten, aangezien dit een fysiek boek is dat met de post naar jouw wordt opgestuurd.

Heel veel succes met beleggen op de beurs!

Klik hier om meteen jouw gratis exemplaar van het boek aan te vragen

Crypto Master Class

Drie aandelen die je waarschijnlijk nooit meer zal verkopen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen? Wees je altijd bewust van het actuele nieuws!

Virtueel Beleggen
2 years ago

Waarom Virtueel Beleggen

Virtueel Beleggen
3 years ago

Geld sparen voor je kind, hoe interessant is het nog?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe beginnen met beleggen in aandelen?

Virtueel Beleggen
2 years ago