Alles over: Beleggen in goud

Reeds vele eeuwen lang is goud één van de populairste edelmetalen die er op de markt zijn terug te vinden. Bovendien vormt ze eveneens sinds jaar en dag een belangrijk onderdeel van de samenleving.

Vandaag de dag wordt goud in de praktijk voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo vormt ze een belangrijke grondstof voor onder meer sieraden en elektronica en wordt ze veelvuldig gebruikt in de ruimtevaart evenals in de tandheelkunde. Zou jij graag willen beleggen in goud, maar zou je graag eerst alles over dit waardevolle edelmetaal te weten willen komen? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de informatie die we hieronder voor je hebben verzameld.

Waarom beleggen in goud?

Voor het merendeel van de beleggingen die gebeuren geldt dat ze vooral worden gedaan om een bepaalde financiële meerwaarde te creëren. In zekere zin geldt dit natuurlijk ook voor beleggen in goud. Toch zit het hierbij even anders. De absolute nummer één reden waarom veel mensen een stukje van hun vermogen in goud beleggen heeft te maken met vermogensbehoud. Wanneer inflatie de financiële markten treft kan dat namelijk zorgen voor een daling van de koopkracht. Door een stukje van je kapitaal weg te zetten in goud wordt ze onttrokken aan die inflatie waardoor je koopkracht niet… of in ieder geval aanzienlijk minder zal worden aangetast.

Naast bovenstaande is het zo dat goud door de jaren heen altijd haar betrouwbaarheid heeft aangetoond. Zelfs wanneer de hele financiële en economische markt op instorten stond bleef goud haar waarde behouden. Wie op zoek is naar een beetje extra zekerheid om in te bouwen in zijn of haar beleggingsportefeuille doet er daarom goed aan om ook even te kijken naar goud. 

Waarom niet beleggen in goud?

Zoals reeds aangegeven is beleggen iets wat doorgaans gebeurt om een zo optimaal mogelijk rendement te kunnen realiseren op het vermogen dat wordt geïnvesteerd. De meerwaarde waar je op kan rekenen bij een belegging in goud is (zeker op korte termijn) behoorlijk beperkt te noemen. 

Naast bovenstaande brengt ook beleggen in goud altijd bepaalde risico’s met zich mee. De goudprijs kan immers niet alleen stijgen, maar ook dalen. Ga je fysiek beleggen in goud? Dan moet je ook rekening houden met het risico op verlies door bijvoorbeeld diefstal. Ook dit is een belangrijk aandachtspunt waar je in de praktijk zeker en vast bij stil zal willen blijven staan.

Hoe kan je precies beleggen in goud?

Beleggen in goud kan je doen op verschillende manieren. In eerste instantie is het zo dat je over de mogelijkheid beschikt om te investeren of beleggen in fysiek goud. Volgens veel experten is dit ook de meest aangewezen methode. Dit omdat je op deze manier eigenlijk (normaal) niet afhankelijk bent van een derde partij om jouw goud te beheren. Fysiek beleggen in goud kan gebeuren in:

  • Gouden munten; 
  • Goudbaren; 

Voor fysiek goud geldt dat ze verkrijgbaar is in zeer veel verschillende uitvoeringen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een 1/10 OZ gouden munt aan te kopen. Ondanks het feit dat goud een behoorlijk duur edelmetaal is wordt het door de aanwezigheid van deze kleine munten en bars op de markt ook voor de meer bescheiden belegger of investeerder mogelijk om een stukje van zijn portefeuille in goud aan te houden. Fysiek beleggen in goud mag dan wel aangeraden worden, in de praktijk zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo is je goud altijd vatbaar voor diefstal. 

Liever beleggen in goud op papier?

Wil je liever niet het risico lopen op diefstal van je goud? Zit je er ook niet meteen op te wachten om een dure kluis te moeten huren bij een bank? In dat geval kan je beleggen in goud op papier overwegen. Wat dit betreft zijn er verschillende opties die tot de mogelijkheden behoren, namelijk:

  1. Je hebt de mogelijkheid om te investeren in goudmijnaandelen; 
  2. Het is mogelijk om te kiezen voor een investering in goud ETFs; 
  3. Je kan beleggen in goud door middel van futures en hefboomproducten; 

Voor ontzettend veel mensen die graag op papier willen beleggen in goud geldt dat ze daarvoor tegenwoordig in de richting kijken van ETFs. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat heel wat beleggers periodiek geld inleggen in goud. Ben jij dit ook van plan? Dan zijn er verschillende potentieel interessante goud ETFs die je zou kunnen overwegen om in te gaan investeren, namelijk:

  • De iShares Physical Gold ETC;
  • Sprott Physical Gold Trust,
  • Xetra-Gold;

Let wel, ben je van plan om te gaan beleggen in goud ETFs? Dan dien je er uiteraard wel rekening mee te houden dat er hier periodieke kosten aan verbonden zijn. Deze kunnen gelet op de lange(re) termijn behoorlijk in de papieren lopen. Hier moet je dus absoluut rekening mee houden.

Beleggen met behulp van de Trading Navigator

Als jij succesvol wil gaan beleggen in goud, aandelen of andere publiek verhandelbare effecten, dan kan de Trading Navigator een handig hulpmiddel zijn.

Het algoritme achter de Trading Navigator analyseert namelijk de markttrend van de koers van het aandeel en geeft duidelijke verkoopsignalen bij een dalende trend en aankoopsignalen bij een stijgende trend.

Bekijk de video hieronder om de Trading Navigator in actie te zien.

Beleggen met de Trading Navigator methode kan beginnende en particuliere beleggers helpen succesvol te zijn op de beurs. Wil je meer informatie? Dan kun je aanmelden voor het wekelijkse webinar over deze methode.

Klik hier om je aan te melden voor het wekelijkse webinar over de Trading Navigator

Of lees hier onze uitgebreide blog post over deze methode.

Crypto Master Class

Onze virtueel beleggen competities voor juli 2022 zijn begonnen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Waarom Indexfondsen het vaak beter doen dan Hedge Funds

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen? Wees je altijd bewust van het actuele nieuws!

Virtueel Beleggen
2 years ago

Drie aandelen die je waarschijnlijk nooit meer zal verkopen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Waarom ook jij zou moeten beleggen

Virtueel Beleggen
3 years ago