Beleggen en belastingen: alle belangrijke info op een rij

Hoe zit dat eigenlijk met belasting als je gaat beleggen? Lees er in dit artikel alles over...

Wie wil beleggen, moet rekening houden met het betalen van belastingen. Mits bepaalde grenzen worden bereikt, dien je namelijk belasting af te dragen over je beleggingen. Doordat voor veel mensen onduidelijk is hoe de regelgeving omtrent beleggingen bij de Belastingdienst precies in elkaar zit, worden er nog altijd veel fouten gemaakt. Dat terwijl de belastingen die je over beleggingen moet betalen makkelijker te begrijpen zijn dan veel mensen denken. 

Er zijn verschillende manieren om dit artikel te lezen. Doordat lang niet iedereen hetzelfde type beleggingen heeft, is het niet mogelijk om een vaste opzet te kiezen. Wie via een pensioen wil beleggen heeft met andere belastingregels te maken dan een particuliere belegger die makkelijk bij het belegde vermogen wil komen. 

Ook zijn er andere regels voor groen beleggen of beleggingen onder bepaalde grenzen. Om je antwoord te geven op al je vragen over beleggen, hebben we daarom een zo’n breed mogelijk uitgemeten antwoord op de vraag hoe je de belastingen van jouw beleggingen moet regelen. 

Alles wat een belegging is, telt mee voor je vermogen

Een belangrijke regel om meteen mee te nemen, is dat al je beleggingen mee tellen tot dat wat we het vermogen noemen. Je kunt dit zien als het geld dat voort is gekomen uit zowel sparen als beleggen. Heb je € 5000 spaargeld en € 4000 beleggingen? Dan heb je dus een vermogen van € 9000. 

Dit vermogen komt op de Belastingaangifte als eerste terug bij box 3 wanneer je de inkomstenbelasting gaat invullen. Het bedrag dat hier komt te staan, weet je natuurlijk pas als je op de hoogte van je vermogen bent. 

Dat kun je bepalen door alle beleggingen die je hebt, spaargeld als beleggingen (aandelen, cryptocurrency, fondsen etc.) bij elkaar op te tellen. Heb je schulden? De meeste schulden als een studieschuld kun je van je vermogen afhalen. Let wel op dat een hypotheekschuld niet van je vermogen afgetrokken mag worden. 

Het bedrag dat overblijft, is je huidige vermogen. Laten we het volgende rekenvoorbeeld even aanhalen. 

Je hebt € 20.000 spaargeld en € 51.000 aan beleggingen. Je hebt een studieschuld van € 5.000. Dat wil zeggen dat er € 66.000 aan vermogen is. Je mag namelijk je studieschuld € 5.000 van je beleggingen aftrekken € 20.000 spaargeld plus € 51.000 beleggingen). 

Dit bedrag nemen we mee om de belastingen te gaan berekenen die je moet betalen. 

Belastingvrijstelling

Op basis van je totale vermogen van € 66.000 kunnen we gaan beginnen met rekenen. Goed nieuws komt er al meteen aan, want er is een behoorlijke belastingvrijstelling. Op het moment van schrijven werken we met de belastingvrijstelling die in 2020 ingegaan is. Dit is een belastingvrijstelling van maar liefst € 50.000. 

In het boven aangehaalde voorbeeld hebben we een vermogen van € 66.000. Dit is meer dan de belastingvrijstelling van € 50.000 waardoor de vrijstelling dus niet van toepassing is. Heb je een fiscaal partner? Dan is de belastingvrijstelling maar liefst € 100.000. Het aangehaald voorbeeld is van een alleenstaand iemand dus ook daar gaat de € 100.000 voor de beleggingen met de belasting niet op. 

Dit is hoeveel belasting je moet betalen over je beleggingen

Als het je lukt om onder het bedrag van de belastingvrijstelling te blijven, dan hoef je dus helemaal niets af te dragen. Kom je er wel boven? Dan moet je belasting betalen. Maar wees niet bang, want de belasting die je in Nederland over beleggingen moet betalen zijn zeer redelijk. Je schrikt misschien even als je hoort dat de belasting 30% is. Alleen het zit net wat anders en heel wat aantrekkelijker in elkaar. 

Je betaalt in Nederland 30% over het toegenomen deel van je vermogen met een rendementsvoet dat door de overheid vastgesteld is. De rendementsvoet is dusdanig laag dat je maar weinig belastingen moet betalen over je beleggingen. Vaak zul je een aanzienlijk hoger rendement halen dan in de onderste tabel aangegeven percentages;

Vermogen :: Rendementsvoet

  • <= €72.798 :: 1,789%
  • €72.798 - €1.005.573 :: 4,185%
  • > €1.005.573 :: 5,28%

Dat is natuurlijk een zeer schappelijke verdeling waarin je zelden veel belasting zal moeten afdragen. Om je hier een beter idee van te geven, kan je het volgende rekenvoorbeeld met het aangehaalde vermogen van € 66.000 gebruiken:

Op basis van het heffingsvrije vermogen, hoef je pas vanaf € 50.000 belasting te betalen. We kunnen daarom van het vermogen a € 66.000 het bedrag van de belastingvrijstelling afhalen, wat uitkomt op € 16.000. Dit is het bedrag dat we gaan gebruiken om de belastingen van je beleggingen te berekenen. 

Doordat je onder de € 72.798 valt, heb je te maken met de rendementsvoet van 1,789%. Als je dit percentage neemt van het resterende vermogen a € 16.000, kom je uit op een bedrag van € 286,24. Nu denk je vast, dat is best een schappelijk bedrag om aan belasting te betalen! 

Het wordt echter heel wat mooier, want van dit bedrag hoef je slechts 30% te betalen. Dat wil zeggen dat je maar € 85,72 hoeft te betalen over je vermogen van € 66.000. Het is bijna niet voor te stellen, maar zo betaalbaar zijn de belastingen over vermogen!

Uitzondering op de regel

Er zijn veel complexe uitzonderingen die waarschijnlijk niet op jouw situatie van toepassing zijn. Ze worden daarom ook niet besproken om dit artikel enigszins leesbaar te houden. Een uitzondering die wel van toepassing kan zijn, is die van groene beleggingen. De belastingen bij groene beleggingen veranderen namelijk doordat de Belastingdienst groene investeringen wil stimuleren. 

Op de website van de Belastingdienst is een overzicht te vinden van alle beleggingen die als groen bestempeld zijn. Iedere belegging die je doet uit deze lijst, zorgt ervoor dat je op een hogere belastingvrijstelling uit kunt komen. Dat is dan overigens wel alleen zo voor het totale bedrag van de groene beleggingen. Een paar groene beleggingen helpen je niet om de belastingvrijstelling te verhogen. De precieze verhoogde belastingvrijstelling voor groene beleggingen is momenteel € 59.477 voor alleenstaanden en € 118.954 voor fiscale partners. 

Vergeet niet dat het jaarlijkse rendement op groene beleggingen doorgaans lager is dan veel andere beleggingen. Je belastingvrijstelling mag dan wel hoger zijn; de kans is groot dat je onder aan de regel duurder uit bent. 

Klaar om zelf te gaan beleggen?

Maak een vlotte start met succesvol beleggen met dit boek (nu tijdelijk gratis): "In 10 stappen succesvol beleggen" van dr. Harm van Wijk.

Test meteen je skills uit op onze website Virtueel Beleggen.

Crypto Master Class

8 belangrijke tips voor elke belegger

Virtueel Beleggen
2 years ago

Geld sparen voor je kind, hoe interessant is het nog?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Drie aandelen die je waarschijnlijk nooit meer zal verkopen

Virtueel Beleggen
2 years ago

5 Slimme manieren om in groene energie te investeren

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen in de Europese vs Amerikaanse markt en hoe zit het met farma?

Virtueel Beleggen
2 years ago