Hoe aandelen selecteren?

Een ware hersenkraker voor velen. Hoe pak je het selecteren van goede aandelen precies aan?

Hoe kun je aandelen selecteren? Dat is een breed onderwerp! We zullen het onderwerp in deze blog stap voor stap aanpakken. 

Alvast één belangrijk punt voor we ingaan op de verschillende manieren waarop je aandelen kunt selecteren: ongeacht de methode die je gebruikt om aandelen te selecteren, is er altijd een risico verbonden aan het beleggen in aandelen. 

Hoewel jouw beleggingen in waarde kunnen stijgen, kunnen ze ook aanzienlijk dalen. Wees dus voorzichtig met de strategie die je toepast.

Welke aandelen wil je selecteren?

Het eerste dat je moet gaan beslissen, is in welke sector en op welke markten je aandelen wilt gaan kopen. Ga je voor technologie aandelen, of wil je investeren in zonne-energie of in electrische auto’s? Ga je voor de Amerikaanse, Europese of Aziatische markt? Of wil je breder in de aandelenmarkt investeren door te gaan spreiden over verschillende sectoren en markten en een hele mand met verschillende aandelen samenstellen?

Dat laatste is natuurlijk het beste idee. Als jij zou besluiten al je geld in een individueel aandeel te investeren, dan lijkt het wel op het spelen op de loterij met je spaargeld. De best presterende 4% van de aandelen zijn goed voor de volledige welvaartscreatie van de Amerikaanse aandelenmarkt sinds 1926. De kans dat jij met een 1-aandeel-strategie een knaller van een aandeel selecteert is dus niet zo groot...

Voor elke grote beurswinnaar, zoals Amazon, zijn er nog veel, veel meer verliezers. Waarom zou dat zijn? Denk er eens over na: wanneer je een aandeel koopt, koop je het van iemand die het verkoopt. De verkoper heeft besloten dat het aandeel het waard is om te verkopen voor bijvoorbeeld 10 dollar per aandeel, omdat hij denkt dat het aandeel zal dalen, maar jij denkt net weer dat het omhoog gaat.

Als het allemaal zo makkelijk was, dan zou iedereen winnen op de beurs. 90% van de beleggers op de beurs is echter niet succesvol. 

Passief beleggen in ETF's

Als je ervoor kiest om meerdere aandelen tegelijk te kopen, kun je een passieve of actieve beleggingsstrategie volgen. 

Passief betekent dat er verder geen manuele acties nodig zijn bij het beheren van jouw investering. De meest gebruikelijke manier om een passieve strategie te volgen, is door ETF's te kopen. Dit zijn bundels van verschillende, vaak goed presterende, aandelen op beurzen. Ze worden verhandeld net als aandelen, en vaak zijn ze samengesteld op basis van aandelenindexen zoals de S&P 500. 

Het grote voordeel van ETF's zijn de lage kosten. In tegenstelling tot beleggingsfondsen heb je hier niet te maken met beheerskosten. Beheerkostenratio's (MER's) zijn het percentage van een fonds die je vaak jaarlijks aan de beheerder van het fonds moet betalen om de kosten te dekken. De kosten van ETF's zijn slechts een fractie van die van actief beheerde beleggingsfondsen.

En natuurlijk, bij een ETF hoef je zelf verder ook niet je hersenen te kraken om zelf aandelen te selecteren. Dat probleem wordt meteen ook van je bordje gehaald. 

Het kiezen van aandelen bij een actieve strategie

Ga je actief beleggen, dan ga je dus zelf je aandelenkorf samenstellen. 

Misschien ben je dol op een product als Nike of Netflix, of Amazon? Of je zou ervoor kunnen kiezen om aandelen te kopen waarvan je hebt gehoord dat het bedrijf goed presteert. 

Er bestaat wellicht geen slechtere manier van aandelen selecteren dan deze! Wees niet zelf de slimste, ga niet zomaar uit van je eigen onderzoek of wat je zelf hebt gelezen of gehoord. Dit is het recept voor verliezen op de beurs.

Neem de voorspellingen van analisten met een flinke korrel zout

Ga ook niet zomaar af op het advies van experten en analysten. Zij hebben het soms goed en veel vaker verkeerd. Meld je aan voor het gratis webinar van Harm waarin hij uitlegt waarom het veel beter is om als particuliere belegger de markttrend te volgen en precies dat te doen wat de grote winstpakkende olifanten op de beurs ook doen.

Maar hoe doe je het dan wel? 

Je kunt zeker wel uitgaan van sectoren die jouw aanspreken. Je kunt bijvoorbeeld beleggen op basis van jouw eigen waarden en aandelen kiezen die vriendelijk zijn voor de natuur, of je kunt beleggen in een technologie-aandelenportefeuille die inspeelt op jouw visie van de toekomst.

Je kunt ook de route van waarde-aandelen nemen. Dan kun je ernaar streven om aandelen te vinden die mogelijk ondergewaardeerd zijn, in de hoop dat de markt zich op een gegeven moment herpakt en het aandeel in waarde gaat stijgen. Hiervoor kun je onder andere de PEG-waarde van een aandeel gaan bekijken.

Er is echter geen manier om aandelen te vinden die 100% zeker zullen stijgen. De toekomst is voor iedere belegger een onbekende. 

De Trading Navigator methode van Harm van Wijk is alvast wel een bewezen methode voor actief beleggen om het risico op verlies zeer in te perken en vooral winst te pakken op de beurs. Deze methode geeft duidelijke koop- en verkoopsignalen op die momenten waarop de trend voor een aandeel stijgend of dalend is. Lees er meer over in onze blog post over deze methode.

Hoe lang wil je aandelen aanhouden?

Afhankelijk van hoe actief jij wilt gaan beleggen, kun je ook weer andere aandelen selecteren. 

In een dividendstrategie kun je een aandelenkorf samenstellen van aandelen die een hoog dividend uitkeren en waarvan je kunt aannemen dat de bedrijven achter deze aandelen een stabiele koers varen. Je hoeft dan maar een keer per jaar je aandelenkorf te evalueren, maar verder laat je de korf met rust.

In een iets actievere strategie, zoals met de Trading Navigator methode, ga je wekelijks je aandelenmand bekijken en volg je de koop- en verkoopsignalen van het algoritme op. Dit kost je doorgaans 10 minuten tijd per week, maar je zult doorgaans andere aandelen selecteren voor deze korf dan wanneer je een dividendstrategie toepast.

Waar koop je aandelen?

Aandelen kopen gaat in vrijwel alle gevallen niet rechtstreeks bij het bedrijf waarvan je de aandelen koopt. En ook op de beursvloer zelf kun je als particuliere belegger niet zomaar binnenwandelen en gaan handelen. 

Hiervoor heb je een tussenpersoon nodig, een broker. Met de komst van het Internet is het verhandelen van aandelen via een broker gelukkig veel eenvoudiger geworden. Je kunt nu makkelijk aanmelden op het online platform van jouw broker, waar je een eigen rekening hebt met jouw aandelenkorf en beursorders via een eenvoudig formulier kunt insturen. Ook de transactiekosten zijn tegenwoordig een stuk lager geworden. 

Handelen is daardoor een stuk eenvoudiger en niet moeilijker dan op onze website Virtueel Beleggen waar je precies dat alvast even kunt oefenen en uitproberen.

30 winstgevende aandelen in 5 minuten

In het gratis boek van Harm “30 winstgevende aandelen in 5 minuten” vind je alles wat je moet weten om meteen zelf van start te gaan met het samenstellen van een aandelenmand. 

Klik op de link en download meteen jouw exemplaar. Op de website Virtueel Beleggen kun je de aandelen die jij selecteerde alvast virtueel aankopen en zelf zien of je een goede selectie hebt gemaakt.

Succes met het samenstellen van jouw ideale aandelen portefeuille.

Crypto Master Class

Onze virtueel beleggen competities voor juli 2022 zijn begonnen

Virtueel Beleggen
1 year ago

Drie aandelen die je waarschijnlijk nooit meer zal verkopen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Geld sparen voor je kind, hoe interessant is het nog?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen en belastingen: alle belangrijke info op een rij

Virtueel Beleggen
2 years ago

9 principes die essentieel zijn voor elke succesvolle belegger

Virtueel Beleggen
2 years ago