Investeren in de S&P500 en investeren met een laag risicoprofiel

De S&P 500, je hoort er heel veel over en het wordt door veel beleggers ook gezien als een van de beste lange termijn investeringen. Maar is het ook interessant voor de kleine belegger?

2021-07-22 11:12:46 - Virtueel Beleggen

Investeren in de S&P 500, ook mogelijk voor de kleine belegger

Sinds jaar en dag wordt er gezegd dat investeren in de bekende S&P 500 index misschien wel één van de beste lange termijn investeringen is die er kan worden gedaan door beleggers. Dit gezegd hebbende is het zo dat velen nog steeds denken dat hierin investeren niet zo eenvoudig is vanwege de eisen die bijvoorbeeld zijn verbonden aan de VOO ETF. Dit is mogelijks de bekendste ETF die de S&P 500 trackt, maar staat er tegelijkertijd ook om bekend niet bepaald toegankelijk te zijn voor de kleine belegger. Betekent dit dat je als kleine investeerder niet anders kan dan individueel te investeren in de verschillende aandelen die deel uitmaken van deze prestigieuze index? Dat nu ook weer niet. Er zijn namelijk nog meer mogelijkheden die je in de praktijk kan benutten. En hoe start je als beginnende belegger met investeren met een laag risicoprofiel? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat maakt de S&P 500 zo interessant?

Laat ons in eerste instantie nog even kijken naar hetgeen de S&P 500 nu precies zo interessant maakt. Het betreft hier namelijk de index bestaande uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Deze waardering wordt gebaseerd op de marktkapitalisatie waar de ondernemingen over beschikken. Het is de bekende kredietbeoordelaar Standard & Poor’s die verantwoordelijk is voor de samenstelling van deze index. Ze bestaat reeds sinds het jaar 1957 en haar prestigieuze karakter is door de jaren heen eigenlijk alleen maar toegenomen. Door te investeren in deze index kies je in ieder geval voor een investering in de top van de Amerikaanse economie. Dit zorgt ervoor dat je alleen maar wordt blootgesteld aan enkele van ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven.

Waarom moet elke belegger eigenlijk investeren in de S&P 500?

Bovenstaande zegt het eigenlijk al een beetje. De S&P 500 wordt sinds jaar en dag eigenlijk aanzien als de belangrijkste maatstaf voor de Amerikaanse economie. Door de jaren heen heeft de economie van de Verenigde Staten eigenlijk alleen maar stelselmatig een financiële meerwaarde laten optekenen. Deze financiële meerwaarde heeft ervoor gezorgd dat ook de waarde van de S&P 500 over een periode van bijvoorbeeld tien jaar gezien telkens een interessante meerwaarde heeft opgeleverd. Dat is echter nog niet alles. Daarnaast betekent investeren in een S&P 500 ETF dat je concreet kan rekenen op twee interessante voordelen. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Je speculeert op een waardestijging van ’s werelds grootste bedrijven; 
  2. Je kan mogelijks ook nog eens rekenen op een interessant dividend; 

Voor verschillende ETF’s die erom bekend staan de S&P 500 te tracken geldt dat ze ervoor kiezen om per kwartaal een dividend uit te keren. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat ook verschillende ondernemingen uit de S&P 500 zoals met name Microsoft, Apple en Johnson & Johnson een dividend uitbetalen. Ook voor beleggers die graag hun passief inkomen een extra duwtje in de rug willen geven kan het dus in de praktijk de moeite waard zijn om een S&P 500 ETF in hun portefeuille op te nemen. Dit brengt ons bij de hamvraag van dit artikel, namelijk hoe je dat als kleine belegger kan doen. Gelukkig zijn er daar op de markt verschillende mogelijkheden voor beschikbaar. 

Hoe als kleine belegger investeren in de S&P 500 index?

Voor de VOO geldt op moment van schrijven dat ze over een waarde beschikt van om en bij de 400 dollar. Investeren in deze index is echter voorbehouden voor de relatief grote belegger. Dat is het gevolg van het feit dat investeringen in dit fonds slechts mogelijk zijn per tien stuks. De minimale investering die je moet doen bedraagt dus steevast een slordige 4.000 dollar. Het spreekt voor zich dat dit een waarde is die voor de kleine(re) belegger helemaal niet haalbaar is. Gelukkig heeft Vanguard (die de verantwoordelijke uitgever is van deze ETF) ervoor gekozen om uit te pakken met nog een ander fonds ook. Dit fonds heeft de ticker ‘VUSA’ en staat overigens ook nog eens genoteerd aan de Euronext Amsterdam. Dit betekent dat de investeringen die je erin doet kunnen gebeuren in euro in plaats van in Amerikaanse dollar. Gelet op het wisselkoersrisico kan dit ook interessant zijn.

Eén van de belangrijkste redenen waarom heel wat kleine beleggers ervoor kiezen om te beleggen in de VUSA S&P 500 ETF van Vanguard is ook te wijten aan het feit dat deze erom bekend staat over een zeer laag kostenpercentage te beschikken. Dat kostenpercentage is dan ook slechts gelegen op 0,07 procent op moment van schrijven. Dat is merkelijk lager in vergelijking met de kosten die menig aantal andere soortgelijke ETF’s in rekening brengen. Omdat we weten dat de te betalen kosten aanzienlijk kunnen knagen aan het potentiële rendement van een ETF of aandeel is dit uiteraard geen overbodige luxe. Door te kiezen voor deze ETF kan je dus niet alleen op een toegankelijke manier beleggen in de S&P 500, bovendien is het ook nog eens mogelijk om de kosten te beperken. 

Investeren met een laag risicoprofiel, waar moet je rekening mee houden?

Voor elke persoon die begint met beleggen geldt dat hij of zij als één van de eerste dingen die moet gebeuren een risicoprofiel moet opstellen. Het opstellen van een dergelijk profiel wordt in de praktijk nog wel eens weggelachen. Dit niet in het minst omdat veel nieuwe investeerders er eigenlijk gewoon geen idee van hebben hoe ze hiermee moeten beginnen. In ieder geval kan er worden gesteld dat het opmaken van een dergelijk risicoprofiel ongelofelijk belangrijk is. Dit niet in het minst omdat ze wellicht blijvend zal bepalen hoeveel risico je al dan niet met jouw beleggingen wenst te lopen. Wil jij graag een leuk appeltje voor de dorst sparen voor later en wil je vooral de risico’s zo beperkt mogelijk houden? Dan laten we je op deze pagina graag ontdekken hoe je op een potentieel interessante manier kan investeren met een laag risicoprofiel. 

Wanneer kies je voor een laag risicoprofiel?

Ondanks het feit dat steeds meer mensen de shift maken van geld sparen door middel van een spaarrekening naar geld beleggen moet het gezegd dat beide opties eigenlijk op bepaalde vlakken helemaal niet met elkaar te vergelijken zijn. Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. In principe geldt voor geld sparen op een spaarrekening dat er geen echte risico’s aan verbonden zijn. Het enige wat kan gebeuren is dat de bank waarbij je geld gaat sparen failliet gaat. In dat geval zal echter het depositogarantiefonds van de overheid tussenbeide komen. Dit depositogarantiefonds zorgt ervoor dat je spaargelden steevast zijn verzekerd tot een bedrag van 100.000 euro. In principe zouden we dan ook kunnen stellen dat geld sparen voor 99,99 procent risicoloos is. Dat geldt niet voor beleggen.

Op welke manier je ook gaat beleggen, je zal er in de praktijk altijd rekening mee moeten houden dat je wordt blootgesteld aan een bepaald risico. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar wanneer je bijvoorbeeld de inflatie het hoofd zal willen kunnen bieden is het haast noodzakelijk om dit te gaan doen, althans met een bepaald gedeelte van je vermogen. Ondanks het feit dat steeds meer mensen de weg vinden richting beleggen wil men er wel met zekerheid op kunnen rekenen dat men geen onnodige risico’s loopt. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat kiezen voor een laag risicoprofiel een absolute aanrader is. Zo kan je rekenen op potentieel hogere opbrengsten in vergelijking met een spaarrekening terwijl je de risico’s toch zo beperkt mogelijk weet te houden. In principe sla je op deze manier dus eigenlijk twee vliegen in één klap. 

Hoe kan je een laag risicoportefeuille realiseren?

Wil jij graag gaan beleggen, maar wil je daarvoor een laag risicoprofiel aanhouden? Dan zal je kunnen vaststellen dat je rekening zal moeten houden met een aantal belangrijke richtlijnen. In eerste instantie geldt bijvoorbeeld dat heel wat beleggers er voorheen voor kozen om de 60/40 verdeling te hanteren. Daarbij werd er voor 60 procent belegd in aandelen terwijl er 40 procent in obligaties werd gestopt. Deze verdeling wordt tegenwoordig als een beetje achterhaald aanzien. Dit niet in het minst door de steeds populairder wordende ETF’s die een veel grotere diversiteit mogelijk maken. 

Ondanks het feit dat het nog altijd de moeite waard kan zijn om obligaties in je beleggingsportefeuille op te nemen moet het gezegd dat heel wat beleggers hier wat minder voor te vinden zijn. In een tijd waarin niet alleen aandelen, maar ook obligaties behoorlijk hoog gewaardeerd staan wordt er toch voornamelijk gekeken in de richting van deze eerste. Hoe kan je jezelf dan verzekeren van een zo defensief mogelijke portefeuille? Zeer eenvoudig, namelijk door (uitsluitend) te beleggen in grote bedrijven die aldus geen groeiaandelen, maar waarde-aandelen uitschrijven. 

Waar moet je verder nog rekening mee houden?

Bovenstaande tips kunnen je in de praktijk perfect helpen bij het realiseren van een laag risicoportefeuille. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook nog een aantal factoren bestaan waar je mogelijks rekening mee zal willen houden. Het betreft hier concreet de volgende zaken: 

  1. Kies voor investeringen met beperkte bedragen bij voorkeur voor ETF’s; 
  2. Beleg nooit meer geld dan je voor enige tijd zou kunnen missen; 
  3. Hou altijd een bepaalde financiële buffer aan op een spaarrekening; 

Een defensief beleggersprofiel betekent in de praktijk dat je ook moet beschikken over een defensief investeringsprofiel. Je kan met andere woorden niet zomaar 50 procent van je inkomen gaan beleggen in defensieve beleggingsproducten en daarmee stellen dat je een defensieve investeerder bent. Om jezelf zo te kunnen noemen dien je immers aandacht te schenken aan je volledige vermogen en hoe je deze precies spaart of investeert. Ook de bovenstaande drie tips zijn dus zeker en vast zeer interessant om rekening mee te houden voor defensieve beleggers en investeerders.

Nog meer kansen op de beurs ontdekken?

Wil je graag nog meer kansen op de beurs ontdekken? Download dan de gratis bundel "De Ultieme Beleggers Gids Bundel".

Naast het e-book met 5 rapporten en expert kansen op de beurs, krijg je ook toegang tot de online leeromgeving van beleggen.com met een gratis online training.

Download de gratis bundel & online training hier.

Meer Berichten